Smakosze.pl Przepisy Surówka z selera lepsza niż z restauracji. 1 dodatek bosko podkręca smak
Canva / Ivannag82 ; Canva / The Majoy Siason Collection

Surówka z selera lepsza niż z restauracji. 1 dodatek bosko podkręca smak

21 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Przedstawiamy przepis na prostą, a przy tym smaczną surówkę z selera. Do jej przyrządzenia potrzebujesz zaledwie kilku składników. Jednym z nich jest tarty chrzan, który idealnie łączy całość swoją nieco pikantną nutą. Ta surówka idealnie sprawdzi się do wszelkich dań obiadowych i nie tylko.

Surówka z selera to moc witamin

W surówce z selera znajdziesz same wartościowe produkty. Słodka marchewka doskonale współgra z charakterystycznym smakiem selera. Dodaj do tego mocny chrzan, aromatyczny czosnek i cudowny świeży koperek. Taka bomba witaminowa na talerzu to prawdziwy skarb.

Zapomnij o zwykłym gotowaniu rosołu. Jest 100 razy lepszy patent

Przepis na wyśmienitą surówkę z selera

Składniki:

  • 1 nieduży korzeń selera
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić rewelacyjną i pożywną surówkę z selera z dodatkiem chrzanu?

Przygotuj warzywa do surówki z selera . Umyj marchew i selera pod bieżącą wodą, a następnie obierz ze skóry. Z ząbków czosnku pozbądź się łupin oraz twardych końcówek .

Warzywa korzeniowe zetrzyj na średnich oczkach tarki . Możesz je także rozdrobnić w robocie kuchennym, jeśli posiadasz taki w swojej kuchni. Następnie przełóż całość do dużej miski .

Do startych warzyw dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku . Dołóż też ok. 2 łyżeczki startego korzenia chrzanu . Jego ilość dostosuj do swoich preferencji smakowych. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem .

Do zawartości miski dodaj 2-3 łyżki jogurtu naturalnego . Składniki na surówkę z selera dokładnie połącz. Na koniec udekoruj wszystko siekanym koperkiem i ponownie wszystko wymieszaj . Obłędna surówka z selera gotowa jest do podania . Nie uwierzysz jaki specjał przyrządzisz z zielonej części pora . Niezwykle chrupiąca surówka uświetni każdy posiłek .

tarty chrzan.png
Canva / DebbiSmirnoff
Zapomnij o maśle. Najlepsze jajko sadzone zrobisz bez tłuszczu
Najdoskonalsza receptura siostry Anieli na wyrośnięte serowe racuchy. Prosto i smacznie
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy