Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Agata do surówki z jabłka i marchewki dosypuje śniadaniowy dodatek. Wychodzi niczym z restauracji
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.01.2023 15:54

Agata do surówki z jabłka i marchewki dosypuje śniadaniowy dodatek. Wychodzi niczym z restauracji

Agata do surówki z jabłka i marchewki dosypuje śniadaniowy dodatek. Wychodzi niczym z restauracji
canva/ snyferok

Surówka z marchewki i jabłka będzie jeszcze lepsza, kiedy dodasz do niej płatki owsiane i orzechy włoskie. Lekka i aromatyczna surówka jak z restauracji urozmaici każdy obiad. Pasuje do drobiu, czerwonego mięsa, ryb i potraw z warzyw.

Surówkę z marchewki i jabłka znamy wszyscy. Podajemy ją na słodko, z odrobiną cukru i soku z cytryny lub wytrawnie, z cebulą, natką pietruszki, czy majonezem. Agata do kultowej surówki dodaje zupełnie inny składnik, dzięki któremu cała potrawa smakuje jeszcze lepiej.

Surówkę z marchewki i jabłka wzbogać o płatki owsiane. Dodaj również posiekane orzechy włoskie. Składniki przyrumień na suchej patelni, wtedy uwolnisz z nich cały aromat. Surówkę dopraw solą, pieprzem i cukrem. Nie zapomnij również o soku z cytryny.

Sok z cytryny jest niezbędny do surówki z tartym jabłkiem. Dzięki niemu owoc nie ciemnieje w miseczce i wygląda apetycznie przez wiele godzin. Ten trik warto zastosować również w przypadku bananów i gruszek. Będą wyglądać rewelacyjnie na talerzu.

Wyśmienita surówka z płatkami owsianymi

Składniki:

  • 2 marchewki

  • większe, soczyste jabłko

  • 2 łyżki płatków owsianych

  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

  • mała cebula

  • sok z cytryny

  • pieprz, sól

  • cukier

  • łyżka oleju rzepakowego lub oliwy

Obłędna surówka do obiadu. Przepis krok po kroku

Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj. Posiekaj orzechy i podpraż je na suchej patelni, dodaj do jabłka. Zetrzyj marchewkę, posiekaj drobno cebulę.

Płatki owsiane również przyrumień na suchej patelni. Przygotowane składniki wymieszaj z tartym jabłkiem, dodaj olej lub oliwę i dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Przygotuj również kultową surówkę z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka. Do dań głównych doskonale sprawdzi się także czerwona kapusta - tu poznasz przepis na wyśmienitą surówkę do mięsa.

surówka
canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: