Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o zwykłym gotowaniu rosołu. Jest 100 razy lepszy patent
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 21.02.2023 14:19

Zapomnij o zwykłym gotowaniu rosołu. Jest 100 razy lepszy patent

złocisty pieczony rosół
Screen z filmu na kanale YouTube jedzpysznie

Marzysz o wyjątkowo intensywnym smaku rosołu? Koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Wszystkie składniki wywaru należy przez włożeniem do garnka upiec na rumiany kolor. Z takim pieczonym rosołem żadna inna zupa nie może konkurować.

Jak przygotować pieczony rosół?

Ugotowanie pieczonego rosołu nie różni się zbytnio od klasycznej wersji zupy. Mięso oraz warzywa po prostu rozłóż na blasze i wstaw do nagrzanego piekarnika. Już po 1 godzinie wszystkie składniki będą wydzielać niezwykle apetyczny aromat, który następnie zamknięty zostanie w wywarze. Przepis oraz zdjęcia pochodzą z kanału @jedzpysznie w serwisie YouTube.

Salmonella w kultowym salami z Lidla. Jeśli masz je w domu, natychmiast wyrzuć

Przepis na wyjątkowy pieczony rosół

Składniki:

  • 400 g indyka 
  • 2 kg tuszki z kurczaka 
  • 300 g pietruszki
  • 300 g selera
  • 300 g marchewki
  • 300 g pora
  • 150 g cebuli
  • 0,5 papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 8 ziaren pieprzu
  • natka pietruszki
  • 3 l wody

Jak zrobić aromatyczny pieczony rosół z warzyw i mięsa z piekarnika?

Przygotuj wszystkie składniki pieczonego rosołu. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Warzywa oczyść i obierz, cebulę przetnij na dwie połówki, a czosnek obierz z łupinek. Piekarnik nagrzej do 220 stopni.

Na przygotowanej blasze rozłóż równomiernie mięso. Dołóż do niego przygotowane wcześniej warzywa, a także papryczkę chilli w całości. Składniki oprósz solą i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Całość piecz przez ok. 60 minut.

Po upływie tego czasu składniki pieczonego rosołu przełóż do garnka. Dodaj do niego przyprawy oraz opłukany pęczek natki pietruszki. Dolej 3 l zimnej wody i postaw całość na kuchence. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 2 godziny.

Gotowy pieczony rosół podawaj w ulubionymi dodatkami. Idealnie będzie pasował do niego cienki makaron niteczki. Zupę na talerzu możesz udekorować pokrojoną gotowaną marchewką. Dowiedz się, czego w swoim rosole nie znosi Robert Makłowicz. W domu bez trudu przygotować możesz naturalną kostkę rosołową bez grama chemii.

Źródło: YouTube @jedzpysznie