Smakosze.pl Przepisy Surówkę z kiszonej kapusty podaję tylko w ten sposób. Rodzina nie chce słyszeć o żadnej innej
fot. youtube.com/obzarciuch

Surówkę z kiszonej kapusty podaję tylko w ten sposób. Rodzina nie chce słyszeć o żadnej innej

4 listopada 2024

Oto przepis na surówkę z kapusty, ale jaką surówkę! Kapusta kiszona łączy się w niej w nietypowe zestawienie smaków. To właściwie witaminy w czystej postaci.

Kapusta kiszona na słodko

Słodko-kwaśne zestawienia są piętą achillesową wielu domowych kucharzy i kucharek. Jest to trochę sprzeczne z intuicją, by zestawiać ze sobą wyraziste kwaśne i słodkie smaki. A jak inaczej mówić o miodzie i kapuście kiszonej ?

A jednak, takie szalone pomysły często okazują się trafione w dziesiątkę. Dlatego wystarczy raz zaryzykować polanie surówki z kiszonki miodowym sosem , by zostać fanem tego połączenia. Całości tej surówki dopełniają równie nieoczywiste zestawienia, jak jabłko z czerwoną cebulą.

zalewanie składników
fot. youtube.com/obzarciuch
Biorę siatkę po ziemniakach i wsypuję do niej orzechy. Ten patent zasługuje na złoty medal

Surówka z kiszonej kapusty inaczej

Przepis na tę surówkę z kiszonej kapusty, przyrządzoną nieco inaczej , ilustrujemy obrazami z kanału Obżarciuch. Ich sałatka wzbogacona jest dodatkowo o zieloną surową paprykę, która wprowadza nieco orzeźwienia i jeszcze podbija cierpką kwasowość sałatki.

Składniki

  • 400 g kapusty kiszonej
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 pęczek koperku
  • 30 ml miodu
  • 50 ml oleju z pestek dyni
  • Grubo mielony pieprz

Kiszona kapusta z miodem w surówce

Jeśli miód , którym dysponujemy, jest ścięty, rozpuszczamy go w kąpieli wodnej . Mieszamy z olejem i grubo zmielonym pieprzem do smaku, aż stworzy jednorodną emulsję. Kapustę kiszoną płuczemy i dobrze odciskamy z wody.

Kapustę siekamy i przekładamy do salaterki. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłko ścieramy na tarce. Dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie pióra i posiekany koperek. Całość mieszamy z miodowym sosem na 15 minut przed podaniem .

Wypróbuj też przepis na szarlotkę pod kruszonką i sposób na rybiki cukrowe .

mieszanie surówki
fot. youtube.com/obzarciuch
Układam jajka w formie i zapiekam z tym sosem. Taka kolacja to mistrzostwo świata
Książulo pokazał, jak go karmili w szpitalu. „Nie ma co gadać..."
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy