Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przed andrzejkami piekę dwie blachy. To ciasto znika w sekundę, nie można mu się oprzeć
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 03.11.2024 19:37

Przed andrzejkami piekę dwie blachy. To ciasto znika w sekundę, nie można mu się oprzeć

szarlotka pod kruszonką
fot. youtube.com / Kuchnia Marioli

Nic tak nie podkreśla charakteru święta jak dobre ciasto na deser po obiedzie. Ten jabłecznik, czy raczej szarlotka, to doskonałe wydanie takiego deseru. Budyniowa masa świetnie łączy się w nim z jabłkowym musem.

Jabłecznik czy szarlotka?

Jabłecznik to, czy szarlotka? Niektórzy upierają się, że słowa te można stosować zamiennie. Dla innych rozróżnienie jest ważne: szarlotka jest na kruchym spodzie, jabłecznik – na drożdżowym. Dla tych osób mamy do czynienia raczej z tym pierwszym.

Jak jednak go nie nazwiemy, to po prostu świetny deser na bazie jabłek, maślanego spodu i budyniowego kremu, które spotykają się w tym doskonałym cieście. Późna jesień to czas jabłek i w naszym przepisie ich nie brakuje.

szarlotka okrągła

Weź obierki z ziemniaków i włóż do garnka zamiast do śmieci. Wyjdzie ci przepis marzenie

Ciasto z jabłkami na andrzejki

Właśnie ze względu na sezon, ciasto takie świetnie odnajdzie się na stole na andrzejki. Czy mamy w rodzinie Andrzeja, czy nie, zawsze warto spotkać się, polać wosk i zjeść dobry obiad niczym w święta, zwieńczony takim pysznym deserem.

Składniki

  • 250 g mąki krupczatki
  • 400 g kwaśnych jabłek
  • 200 ml mleka
  • 150 g musu jabłkowego
  • 160 g masła
  • 150 g cukru
  • 60 g śmietanki 36%
  • 35 g kaszy manny
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 4 żółtka jajek
  • 1 cytryna
  • 15 g cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 listek żelatyny
  • Solidna szczypta cynamonu

Jabłecznik na półkruchym spodzie

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. 100 g masła ucieramy ze 100 g cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy 2 żółtka i mieszamy do połączenia masy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masła i wyrabiamy, aż powstanie kruszonka.

Ciasto dzielimy na połowy. Jedną z nich wykładamy tortownicę wyłożoną pergaminem. Dociskamy lekko i wałkujemy, by uzyskać zwarte ciasto. Drugą połowę ciasta rozkruszamy i wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Obie wypiekamy przez 15-20 minut, do zrumienienia, w temperaturze 170 stopni.

Aby uzyskać masę jabłkową, obieramy jabłka i wykrawamy gniazda nasienne. Wyciskamy też sok z cytryny. Do rondelka wrzucamy 30 g masła i dosypujemy cynamon. Na gorące masło wlewamy mus jabłkowy, wrzucamy pokrojone w dość drobną kostkę jabłka i wsypujemy kaszę manną. Dusimy przez kilka minut, zalewamy sokiem z cytryny i delikatnie mieszamy.

Kiedy jabłka ostygną do temperatury pokojowej, wykładamy je na wypieczony spód i umieszczamy w lodówce. W tym czasie przygotowujemy krem budyniowy.

Listek żelatyny namaczamy. W dużym rondlu gotujemy mleko ze śmietanką. Pozostałe żółtka ucieramy z cukrem i mąką kukurydzianą. Żółtka w misce zalewamy gotującym się mlekiem ze śmietanką. Energicznie mieszamy i odlewamy z powrotem do rondelka.

Krem zagęszczamy jeszcze przez kilka minut na wolnym ogniu. Następnie odstawiamy go na bok, dodajemy pozostałe masło i odciśniętą żelatynę. Mieszamy wszystko i odstawiamy, aby krem związał. Po przestudzeniu nakładamy go na masę jabłkową, posypujemy kruszonką i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Wypróbuj też przepisy na sernik koronkowy Heni Foks i dietetyczną zupę ziemniaczaną.

szarlotka z cynamonem