Swoją malinową chmurkę robię bez pieczenia. W sezonie na świeże owoce smakuje najlepiej
Uwielbiam maliny, dlatego tak chętnie robię ciasto o apetycznie brzmiącej nazwie. Malinowa chmurka jest leciutka, delikatna i obłędnie pyszna. Zjesz ją ze smakiem i z łatwością przygotujesz to znakomite ciasto bez pieczenia.
Malinowa chmurka poleca się na deser
Sezon na maliny w pełni i chętnie z niego korzystam. Ostatnio często robię malinową chmurkę . To ciasto bez pieczenia na delikatnym spodzie z biszkoptów, z malinową galaretką i masą śmietanową dosłownie zachwyca smakiem. Jest pyszne, leciutkie jak chmurka i trudno mu się oprzeć.
Rewelacyjne ciasto bez pieczenia podaję na deser. każdy, kto go spróbuje, chwali malinową chmurkę. Od razu też prosi o przepis na nią. Chętnie się nim dzielę . Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Mąż przy garach. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić malinową chmurkę?
Składniki:
- 2 opakowania galaretki malinowej
- 700 ml gorącej wody
- 160 g podłużnych biszkoptów
- 600 g mrożonych malin
- 12 g żelatyny w proszku
- 100 ml gorącej wody
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 40 g bezików
- 30 g płatków waniliowych
Przygotowanie ciasta bez pieczenia zacznij od przygotowania galaretki. Do miski wlej gorącą wodę i rozpuść w niej galaretki malinowe. Odstaw, by lekko ostygła . Teraz dno blaszki o wymiarach 18x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia i biszkoptami. Do ostudzonej galaretki malinowej dodaj maliny , wymieszaj i odstaw do tężenia.
Wyłóż ją na spód z biszkoptów. Rozprowadź po powierzchni biszkoptów i wstaw do lodówki na 20 minut. Teraz zajmij się masą śmietanową. Do miseczki wlej trochę wody i wsyp żelatynę. Wymieszaj i odstaw do lekkiego ostudzenia. Do dużej miski wlej dobrze schłodzoną kremówkę, wsyp cukier puder i dodaj pastę waniliową. Możesz ją zastąpić cukrem waniliowym.
Malinowa chmurka kusi pysznym smakiem
Teraz zmiksuj składniki tak, by śmietana stała się gęsta i puszysta. Nie może być sztywna. Następnie łyżkę śmietany dodaj do przestudzonej żelatyny. Wymieszaj i przelej do ubitej śmietany. Od razu masę śmietanową wylej na galaretkę malinową w blasze.
Wyrównaj powierzchnię, ułóż na niej beziki i posyp płatkami migdałowymi. Ciasto wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Ewentualnie wystarczy 3 godziny . Po tym czasie możesz podawać malinową chmurkę. Jest rewelacyjna w smaku i rozpływa się w ustach. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić zdrową i smaczną sałatkę z kaszy gryczanej. Radziliśmy, jak najlepiej przechowywać koperek.
Źródło: YouTube/Mążprzygarach
Zdjęcia: screen YouTube/Mążprzygarach