Pakuję koperek do słoika i sypię ten składnik. Jest świeży przez kilka miesięcy
![siekanie koperku](https://images.iberion.media/images/1920/koperek1_b442cae982.jpg)
Ten sposób przechowywania ziół jest lepszy niż ich mrożenie. Koperek przechowywany w lodówce jest zawsze gotowy do użycia i nie traci nic ze swoich właściwości smakowych czy zapachowych. A metoda konserwowania go jest jedną z najstarszych na świecie.
Przechowywanie koperku
Elementem pejzażu wielu polskich domów jest nieśmiertelne pudełko po lodach, w którym przechowuje się koperek. Rzeczywiście, to warzywo całkiem nieźle konserwuje się w zamrażarce. Jednak są lepsze metody na zakonserwowanie świeżego koperku na długie miesiące.
Mrożony koperek szybko traci wilgoć, zwłaszcza jeśli przygotujemy go po łebkach. Aby przechowywać go dobrze w zamrażarce, należy wcześniej dokładnie go osuszyć, by woda nie wymroziła się z łodyżek. Lepiej też przechowywać go nie w pudełku po lodach, a w mniejszej torebce, z której łatwo wycisnąć powietrze. Tak przechowywane zioła rzeczywiście będą nieźle się trzymały.
![rosnący koperek](https://images.iberion.media/images/origin/koperek2_a6be09d6b8.jpg)
Koperek w soli
Jednak do koperku – a także natki pietruszki, listków bazylii i dosłownie każdego innego rodzaju ziół, doskonale sprawdzi się inna metoda. To zresztą jeden z najstarszych sposobów konserwacji produktów żywnościowych. Chodzi oczywiście o solenie.
Rzadko zdajemy sobie z tego sprawę, ale przyprawy świetnie znoszą przechowywanie ich w soli. Wbrew pozorom wcale nie przechodzą słonym smakiem, a po wyjęciu ze słoika wystarczy lekko je opłukać (chociaż resztki soli na łodyżkach wcale nie muszą przeszkadzać). Są od razu gotowe do użycia.
Peklowanie koperku
Aby przechować koperek w ten sposób, wystarczy zaopatrzyć się w niejodowaną sól kamienną. To chyba najtańszy rodzaj soli, co również nie jest bez znaczenia. Koperek płuczemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Nie siekamy go, ale dzielimy na mniejsze gałązki.
Dno słoika wysypujemy kilkumilimetrową warstwą soli. Na nią układamy warstwę ziół, a następnie przesypujemy solą. Należy tylko pamiętać, by na wierzchu zawsze znajdowała się warstwa tej ostatniej.
Ten przepis doskonale sprawdza się w przypadku wszelkiego rodzaju ziół. Jeśli więc bazylia wyjątkowo obrodziła w doniczkach w kuchni, a nie możemy wykorzystać jej do gotowania, bo wybieramy się na urlop, lepiej oskubać jej listki i w soli włożyć do lodówki.
Wypróbuj też przepisy na zupę pulpetową i kompot z czereśni.
![zioła i sól](https://images.iberion.media/images/origin/koperek3_82b5be0952.jpg)
![czarny bez na gałęzi](https://images.iberion.media/images/origin/bez1_4560dd027b.jpg)
![nacinanie mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_na_dzien_ojca_93f6a4702f.jpg)
![mrożone maliny](https://images.iberion.media/images/origin/maliny_74ada3797a.jpg)
![mrożone czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/czeresnie1_ee3a2e5e47.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_6d1d6365bb.jpg)
![grzyby](https://images.iberion.media/images/origin/grzyby_c8c68058db.jpg)
![sernik na zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_5b625566bd.jpg)
![kolacja](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_15_441e84df91.jpg)
![brukiew](https://images.iberion.media/images/origin/brukiew1_0231b493bf.jpg)
![czereśnie z ogonkami](https://images.iberion.media/images/origin/czeresnie1_33c516f356.jpg)
![ogórki w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_z_musztarda_177e745d0a.jpg)
![obrany ogórek](https://images.iberion.media/images/origin/ogorek1_210f7261da.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_f9000004bc.jpeg)
![gołąbki po poznańsku](https://images.iberion.media/images/origin/golabki1_204a33ef41.jpeg)
![układanie ogórków w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki1_7a7a69bf61.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ser_nik_1a3c1d1dfd.jpg)
![płukanie truskawek](https://images.iberion.media/images/origin/plukanie_truskawek_c92b4eeae0.jpg)
![czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/czeresnie_cbee3983aa.jpg)
![brudna kuchenka](https://images.iberion.media/images/origin/brudna_kuchenka_8a106f4b50.jpg)
![ogród](https://images.iberion.media/images/origin/ogrod_2441f2524e.jpg)
![turkuć podjadek](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_06_19_T180026_381_3865ffc9c9.jpg)
![dżemy](https://images.iberion.media/images/origin/dzemy_3671689a88.jpg)
![mszyce](https://images.iberion.media/images/origin/mszyce_b14bc11c8d.jpg)
![ślimak na liściu](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_06_18_T135652_769_7b5fc6b6ec.jpg)
![filetowanie arbuza](https://images.iberion.media/images/origin/arbuz_68911df01d.jpg)
![zbiór truskawek](https://images.iberion.media/images/origin/nawoz_do_truskawek_7429751cb6.jpg)
![Ogórek](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorek_37cef2a5e6.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_3d4645b6f6.jpg)
![napoje w lodówkach](https://images.iberion.media/images/origin/napoje_w_lodowkach_4a3557d896.jpg)
![sianie warzyw](https://images.iberion.media/images/origin/sianie_warzyw_ac16f480e8.jpg)
![Liście pomidora](https://images.iberion.media/images/origin/obrywanie_lisci_pomidora_a6890a9573.jpg)
![Pestki wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/Pestki_wisni_51c088da91.jpg)
![Upały](https://images.iberion.media/images/origin/Upaly_5066cea2fa.jpg)
![pies](https://images.iberion.media/images/origin/pies_6950382eeb.jpg)