Pakuję koperek do słoika i sypię ten składnik. Jest świeży przez kilka miesięcy
![siekanie koperku](https://images.iberion.media/images/1920/koperek1_b442cae982.jpg)
Ten sposób przechowywania ziół jest lepszy niż ich mrożenie. Koperek przechowywany w lodówce jest zawsze gotowy do użycia i nie traci nic ze swoich właściwości smakowych czy zapachowych. A metoda konserwowania go jest jedną z najstarszych na świecie.
Przechowywanie koperku
Elementem pejzażu wielu polskich domów jest nieśmiertelne pudełko po lodach, w którym przechowuje się koperek. Rzeczywiście, to warzywo całkiem nieźle konserwuje się w zamrażarce. Jednak są lepsze metody na zakonserwowanie świeżego koperku na długie miesiące.
Mrożony koperek szybko traci wilgoć, zwłaszcza jeśli przygotujemy go po łebkach. Aby przechowywać go dobrze w zamrażarce, należy wcześniej dokładnie go osuszyć, by woda nie wymroziła się z łodyżek. Lepiej też przechowywać go nie w pudełku po lodach, a w mniejszej torebce, z której łatwo wycisnąć powietrze. Tak przechowywane zioła rzeczywiście będą nieźle się trzymały.
![rosnący koperek](https://images.iberion.media/images/origin/koperek2_a6be09d6b8.jpg)
Koperek w soli
Jednak do koperku – a także natki pietruszki, listków bazylii i dosłownie każdego innego rodzaju ziół, doskonale sprawdzi się inna metoda. To zresztą jeden z najstarszych sposobów konserwacji produktów żywnościowych. Chodzi oczywiście o solenie.
Rzadko zdajemy sobie z tego sprawę, ale przyprawy świetnie znoszą przechowywanie ich w soli. Wbrew pozorom wcale nie przechodzą słonym smakiem, a po wyjęciu ze słoika wystarczy lekko je opłukać (chociaż resztki soli na łodyżkach wcale nie muszą przeszkadzać). Są od razu gotowe do użycia.
Peklowanie koperku
Aby przechować koperek w ten sposób, wystarczy zaopatrzyć się w niejodowaną sól kamienną. To chyba najtańszy rodzaj soli, co również nie jest bez znaczenia. Koperek płuczemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Nie siekamy go, ale dzielimy na mniejsze gałązki.
Dno słoika wysypujemy kilkumilimetrową warstwą soli. Na nią układamy warstwę ziół, a następnie przesypujemy solą. Należy tylko pamiętać, by na wierzchu zawsze znajdowała się warstwa tej ostatniej.
Ten przepis doskonale sprawdza się w przypadku wszelkiego rodzaju ziół. Jeśli więc bazylia wyjątkowo obrodziła w doniczkach w kuchni, a nie możemy wykorzystać jej do gotowania, bo wybieramy się na urlop, lepiej oskubać jej listki i w soli włożyć do lodówki.
Wypróbuj też przepisy na zupę pulpetową i kompot z czereśni.
![zioła i sól](https://images.iberion.media/images/origin/koperek3_82b5be0952.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![płukanie pietruszki](https://images.iberion.media/images/origin/pietruszka1_b0e52edbc3.jpg)
![Worek kartofli](https://images.iberion.media/images/origin/Worek_kartofli_15ceacfd6a.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_e5ed093334.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sernik na zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_5b625566bd.jpg)
![kolacja](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_15_441e84df91.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![czyszczenie zmywarki](https://images.iberion.media/images/origin/znywarka_8d07537cc9.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![kompot ze śliwek](https://images.iberion.media/images/origin/kompot1_b442955899.jpg)
![zakamieniony czajnik](https://images.iberion.media/images/origin/kamien1_24225b943d.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo1_322b939515.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![gołąbki sposoby](https://images.iberion.media/images/origin/Golabki_45fbbe6d61.jpg)
![pomarańcze](https://images.iberion.media/images/origin/Pomarancze_7ac4880c9a.jpg)
![wiszące szafki kuchenne](https://images.iberion.media/images/origin/Szafki_kuchenne_15c6c0c810.jpg)
![zatkany zlew](https://images.iberion.media/images/origin/zatkany_zlew_855e63e936.jpg)
![brudny okap kuchenny](https://images.iberion.media/images/origin/okap_331486c95b.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki1_e00cbd8308.jpg)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Anna Mucha](https://images.iberion.media/images/origin/Anna_Mucha_5827c9f5b2.jpg)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![sklep Żabka](https://images.iberion.media/images/origin/zabka_f549e0ee3a.jpg)
![Pieniądze](https://images.iberion.media/images/origin/Pieniadze_2d832b997d.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Justyna Steczkowska](https://images.iberion.media/images/origin/Justyna_Steczkowska_fot_KA_Pi_F_7a48f26b86.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)