Smakosze.pl Przepisy Swoją sałatkę robię za 10 złotych w 10 minut. Goście po spróbowaniu mówią, że jest 10 na 10
Źródło własne

Swoją sałatkę robię za 10 złotych w 10 minut. Goście po spróbowaniu mówią, że jest 10 na 10

23 grudnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Bez gotowania warzyw i bez żmudnego krojenia. Znalazłam sposób na błyskawiczną sałatkę jarzynową. Idealnie sprawdzi się, gdy masz mało czas, zapomniałaś o wcześniejszych przygotowaniach, lub zwyczajnie naszła cię nagła ochota na ten klasyczny przysmak. Jak ją przyrządzić? Zdradzam w dalszej części tekstu.

Sałatka jarzynowa to klasyka w polskiej kuchni

Sałatkę jarzynową wszyscy doskonale znamy. Kto raz ją jednak robił ten wie, że nie jest to potrawa szybka do zrobienia. Mnie jednak udało się w prosty, a przede wszystkim smaczny sposób obejść ten problem. Teraz wiem, że będę wracać do mojego sposobu częściej.

Gotowanie warzyw, obieranie i krojenie. Możemy znaleźć n to czas od święta, ale nie na co dzień. Swoją sałatkę mogę przygotować nawet w 10 minut, a składniki kosztują grosze. Co jednak najważniejsze- smakuje naprawdę dobrze. Sekret tkwi w użyciu odpowiednich składników.

składniki sałatki.jpg
Źródło własne
O tej godzinie zaświeci pierwsza gwiazdka. Wiemy, gdzie wigilia zacznie się najwcześniej

Czego potrzeba do sałatki jarzynowej?

Przepisów na sałatkę jarzynową jest tyle, ile osób ją przyrządzających . Baza pozostaje jednak z grubsza taka sama. Marchew, pietruszka, ziemniaki, groszek, jajko ogórki i majonez . Połączenie tych produktów daje smak, który uwielbiamy od dziecka.

Ugotowanie i ostudzenie niezbędnych warzyw zajmuje jednak sporo czasu . Nie mówiąc już o krojeniu- ta czynność wymaga cierpliwości i precyzji. Wiem jednak, jak w szybki i przede wszystkim smaczny sposób pożegnać ten problem raz na zawsze . Wystarczy użyć gotowej marynowanej mieszanki warzywnej ze słoiczka, którą kupicie już za kilka złotych .

mieszanka warzywna.jpg
Źródło własne

W tym momencie zapewne podniosą się głosy sprzeciwu . Przetworzona żywność nie cieszy się poważaniem i wiele osób unika jej jak ognia. Polecam jednak rzut oka na etykietę, a każdy przekona się, że w słoiczku z gotową mieszanką nie kryją się żadne przykre niespodzianki .

Do gotowego produktu wystarczy dodać składniki, których tam brakuje . W moim przypadku była to posiekana drobno cebula oraz ugotowane jajko. Oczywiście cebulę możesz zastąpić porem, a jeśli wolisz kwaśniejsze wydania sałatki, dokroić jeszcze trochę ogórków kiszonych. Cała praca zajmie dosłownie kilkanaście minut .

składniki sałatki.jpg
Źródło własne

Jak zrobić sałatkę jarzynową w 10 minut?

Przygotowanie mojej sałatki jarzynowej zaczęłam od wstawienia jajek do gotowania . Na słoiczek o wadze 450 g wystarczyły mi 2 sztuki. W międzyczasie obrałam i posiekałam w kostkę ćwiartkę zwykłej cebuli . Gotowe jajka zaś pozbawiłam skorupek i pokroiłam w kostkę.

posiekana cebula.jpg
Źródło własne
pokrojone jajka.jpg
Źródło własne

Kolejną czynnością było odsączenie warzyw z mieszanki . W tym celu przełożyłam je na sito. Kiedy zalewa odciekła, zawartość sita przerzuciłam do miski. Dołożyłam jajka, bulę, 2 łyżki majonezu, a całość wymieszałam . Nie musiałam nawet doprawiać sałatki solą i pieprzem.

warzywa ze słoiczka.jpg
Źródło własne

Na koniec przyszła pora na ostateczny test . Błyskawiczną sałatkę jarzynową dałam do spróbowania mężowi. Skosztował, zastrzygł wąsem i stwierdził, że nie czuje szczególnej różnicy między taką robioną w domu od podstaw . Skoro tak, to po co mitrężyć czas i przepłacać?

Robienie sałatki jarzynowej to dla wielu osób swego rodzaju rytuał . Wiem, że części z nich nigdy nie przekonam do spróbowania mojego sposobu. Jeśli jednak robisz coś na ostatnią chwilę, potrzebujesz małej porcji, lub zwyczajnie dopadła cię ochota na sałatkę tu i teraz , z czystym sumieniem polecam. Ja z pewnością jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu . Ryba po grecku bez ryby? Jak najbardziej . Taki błyskawiczny bigos robisz na ostatnią chwilę .

błyskawiczna sałatka jarzynowa.jpg
Źródło własne
W moim domu na święta królują śledzie po cygańsku. Sekret tkwi w prostym, ale wyrazistym sosie
Biedronka znowu wpadła w tarapaty. UOKiK wszczyna postępowanie po licznych skargach klientów
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy