Swoją sałatkę robię za 10 złotych w 10 minut. Goście po spróbowaniu mówią, że jest 10 na 10
Bez gotowania warzyw i bez żmudnego krojenia. Znalazłam sposób na błyskawiczną sałatkę jarzynową. Idealnie sprawdzi się, gdy masz mało czas, zapomniałaś o wcześniejszych przygotowaniach, lub zwyczajnie naszła cię nagła ochota na ten klasyczny przysmak. Jak ją przyrządzić? Zdradzam w dalszej części tekstu.
Sałatka jarzynowa to klasyka w polskiej kuchni
Sałatkę jarzynową wszyscy doskonale znamy. Kto raz ją jednak robił ten wie, że nie jest to potrawa szybka do zrobienia. Mnie jednak udało się w prosty, a przede wszystkim smaczny sposób obejść ten problem. Teraz wiem, że będę wracać do mojego sposobu częściej.
Gotowanie warzyw, obieranie i krojenie. Możemy znaleźć n to czas od święta, ale nie na co dzień. Swoją sałatkę mogę przygotować nawet w 10 minut, a składniki kosztują grosze. Co jednak najważniejsze- smakuje naprawdę dobrze. Sekret tkwi w użyciu odpowiednich składników.
Czego potrzeba do sałatki jarzynowej?
Przepisów na sałatkę jarzynową jest tyle, ile osób ją przyrządzających . Baza pozostaje jednak z grubsza taka sama. Marchew, pietruszka, ziemniaki, groszek, jajko ogórki i majonez . Połączenie tych produktów daje smak, który uwielbiamy od dziecka.
Ugotowanie i ostudzenie niezbędnych warzyw zajmuje jednak sporo czasu . Nie mówiąc już o krojeniu- ta czynność wymaga cierpliwości i precyzji. Wiem jednak, jak w szybki i przede wszystkim smaczny sposób pożegnać ten problem raz na zawsze . Wystarczy użyć gotowej marynowanej mieszanki warzywnej ze słoiczka, którą kupicie już za kilka złotych .
W tym momencie zapewne podniosą się głosy sprzeciwu . Przetworzona żywność nie cieszy się poważaniem i wiele osób unika jej jak ognia. Polecam jednak rzut oka na etykietę, a każdy przekona się, że w słoiczku z gotową mieszanką nie kryją się żadne przykre niespodzianki .
Do gotowego produktu wystarczy dodać składniki, których tam brakuje . W moim przypadku była to posiekana drobno cebula oraz ugotowane jajko. Oczywiście cebulę możesz zastąpić porem, a jeśli wolisz kwaśniejsze wydania sałatki, dokroić jeszcze trochę ogórków kiszonych. Cała praca zajmie dosłownie kilkanaście minut .
Jak zrobić sałatkę jarzynową w 10 minut?
Przygotowanie mojej sałatki jarzynowej zaczęłam od wstawienia jajek do gotowania . Na słoiczek o wadze 450 g wystarczyły mi 2 sztuki. W międzyczasie obrałam i posiekałam w kostkę ćwiartkę zwykłej cebuli . Gotowe jajka zaś pozbawiłam skorupek i pokroiłam w kostkę.
Kolejną czynnością było odsączenie warzyw z mieszanki . W tym celu przełożyłam je na sito. Kiedy zalewa odciekła, zawartość sita przerzuciłam do miski. Dołożyłam jajka, bulę, 2 łyżki majonezu, a całość wymieszałam . Nie musiałam nawet doprawiać sałatki solą i pieprzem.
Na koniec przyszła pora na ostateczny test . Błyskawiczną sałatkę jarzynową dałam do spróbowania mężowi. Skosztował, zastrzygł wąsem i stwierdził, że nie czuje szczególnej różnicy między taką robioną w domu od podstaw . Skoro tak, to po co mitrężyć czas i przepłacać?
Robienie sałatki jarzynowej to dla wielu osób swego rodzaju rytuał . Wiem, że części z nich nigdy nie przekonam do spróbowania mojego sposobu. Jeśli jednak robisz coś na ostatnią chwilę, potrzebujesz małej porcji, lub zwyczajnie dopadła cię ochota na sałatkę tu i teraz , z czystym sumieniem polecam. Ja z pewnością jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu . Ryba po grecku bez ryby? Jak najbardziej . Taki błyskawiczny bigos robisz na ostatnią chwilę .