Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rybę po grecku zrobisz nawet bez ryby. Nie do wiary, czym można ją zastąpić
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 22.12.2023 19:22

Rybę po grecku zrobisz nawet bez ryby. Nie do wiary, czym można ją zastąpić

Nie-ryba po grecku
youtube.com/SlomaTrymbulak

Znany duet kucharzy gotujących wyłącznie roślinnie – Mirek Trymbulak i Jola Słoma – pokazali swój przepis na rybę po grecku. Oczywiście, nie ma w niej ryby, ale zastępuje ją jeden prosty składnik.

Nie-ryba po grecku

Jola Słoma i Mirek Trymbulak to piewcy kuchni wegańskiej. Co mają jednak zrobić wstrzymujący się od mięsa, kiedy bliscy oczekują od nich tradycyjnego mięsno-rybnego świątecznego menu? Duet Atelier Smaku ma na to prostą odpowiedź: udawać, byle skutecznie.

Tak właśnie powstał przepis na nie-rybę po grecku, w której w roli ryby występuje zaskakujący składnik. Są nim kotleciki sojowe, które na co dzień kojarzą się z wegetariańskim zamiennikiem nie ryby, a schabu.

Zrzut ekranu 2023-12-22 o 17.39.48.png
fot. youtube.com/SlomaTrymbulak
Zamiast śledzi na wigilię podaję to. Błyskawicznie znika z talerzy

Sojowa ryba po grecku

Jednak kiedy grają w tym przepisie pierwsze skrzypce, efekt jest niezwykły, a potrawa do złudzenia przypomina tradycyjną rybę po grecku. Słoma i Trymbulak pozwolili sobie na jeszcze jedną wariacę: zastąpili cebulę… kapustą pekińską.

Moja mama uwielbia to danie. Mówi, że to jedyna ryba po grecku bez ości

– mówi Jola.

Składniki

  • 20 płaskich kotletów sojowych
  • 0,4 kg marchewki
  • 0,2 kg pietruszki
  • 0,2 kg selera
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 330 ml passaty pomidorowej
  • 125 ml oleju
  • 60 ml octu
  • Kapusta pekińska – twarde części (opcjonalnie: cebula)
  • Sól, pieprz, sos sojowy, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziołowy
  • Mąka kukurydziana do obtaczania kotletów
  • Asafetyda do zmieniania kapusty w cebulę

Jak przyrządzić nie-rybę po grecku

Obgotowujemy kotlety sojowe w osolonej wodzie ze szczyptą pieprzu do miękkości. 

Ścieramy marchewkę, pietruszkę i seler na tarce o grubych okach. Z liści kapusty pekińskiej odkrawamy miękką część, a twardą kroimy w słupki a następnie w kosteczkę podobną do tej z cebuli.

Warzywa wrzucamy do garnka, podlewamy olejem i przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i liściem laurowym, a także pieprz ziołowy. Jeśli użyliśmy kapusty zamiast cebuli, dodajemy asafetydę. To indyjska przyprawa, która przypomina zapachem cebulę.

Kotlety sojowe odsączamy i polewamy sosem sojowym. Obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na gorącym oleju aż się zrumienią.

Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy, passatę i wodę, a następnie dusimy powstały sos. Przyprawiamy go odrobiną cukru (może być trzcinowy) i octem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wylewamy warstwę sosu do miseczki, układamy na niej kotleciki sojowe, a następnie zalewamy kolejną warstwą sosu. Jeśli zostały jeszcze kotleciki, możemy przygotować drugą warstwę i znów pokryć sosem. Całość przestudzić do temperatury pokojowej i wstawić do lodówki.

Nie-ryba po grecku będzie gotowa, kiedy przesiąknie smakami z pomidorowo-warzywnego sosu.

Zrzut ekranu 2023-12-22 o 17.40.06.png
fot. Youtube.com/SlomaTrymbulak