Smakosze.pl Porady Sypię do garnka z gotującą się fasolką szparagową. Dzięki temu nie jest łykowata
Fot. Canva/danny4stockphoto

Sypię do garnka z gotującą się fasolką szparagową. Dzięki temu nie jest łykowata

3 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy gotowana przez ciebie fasolka szparagowa jest łykowata? Czy na pewno wiesz jak poprawnie ją ugotować? Dodając do niej dwa powszechne składniki, sprawisz, że wyjdzie po prostu doskonała. Poznaj sposób oraz dowiedz się, jakie produkty musisz dodać do fasolki podczas gotowania. Z tą metodą wyjdzie pyszna jak nigdy.

Fasolka szparagowa doskonałym dodatkiem do obiadu

Sezon na fasolkę szparagową rozpocznie się już za chwilę. To smaczne warzywo nadaje się jako dodatek do obiadu pod warunkiem, że będzie odpowiednio przygotowane. W innym przypadku będzie łykowate i po prostu niesmaczne.

Istnieje prosty sposób, aby pozbyć się z powierzchni fasoli łyka. Jest bananie prosty i opiera się na dwóch składnikach, które na pewno masz w swojej kuchni . O nich oraz o samej metodzie dowiesz się więcej z dalszej części artykułu, gdzie wszystko zostało dokładnie opisane.

cukier.jpg
Fot. Canva/422737
Kładę ugotowany kalafior na patelnię i wlewam tę zalewę. To mój ulubiony obiad na upały

Dodaj te składniki, a fasolka nie będzie łykowata

Fasolka szparagowa nie będzie łykowata, jeżeli podczas jej gotowania wsypiesz do garnka po łyżeczce cukru i soli. Ten składnik nada jej odpowiedniej jędrności oraz chrupkości. Pamiętaj, także o odpowiednim przygotowaniu fasolki przed gotowaniem. To także od tego zależy jej smak. O tym oraz o samym gotowaniu, dowiesz się więcej z instrukcji umieszczonej poniżej.

Jak gotować fasolkę szparagową?

Za nim przystąpisz do gotowania fasolki, dokładnie namocz ją i umyj w zimnej wodzie. Odetnij końcówki warzywa, a następnie usuń widoczne łyko, czyli nić, która przebiega przez całą długość fasolki. Zrób to, zalewając warzywo wrzątkiem, a następnie wydobądź ją za pomocą małego noża.

Tak przygotowaną fasolę umieść w garnku, wlej wodę, a następnie wsyp po łyżeczce soli i cukru. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj warzywo 5-6 minut, jeżeli jest młodym okazem lub wydłużenie gotowania do 12 minut, jeżeli fasolka jest grubsza i nieco starsza. Przygotowana tym sposobem doskonale sprawdzi się na obiad. Sprawdź, co można przygotować z kalarepy oraz wypróbuj sposób na szybkie danie .

fas olka.jpg
Fot. Canva/bea8476
Z tym przepisem na racuchy poradzi sobie każdy. Robi się je chwilę, wychodzą za każdym razem
Strzelczyk szuka najlepszego schabowego w Polsce. Tylko go przekroił i wiedział już wszystko
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy