Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Z tym przepisem na racuchy poradzi sobie każdy. Robi się je chwilę, wychodzą za każdym razem
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 03.07.2024 07:01

Z tym przepisem na racuchy poradzi sobie każdy. Robi się je chwilę, wychodzą za każdym razem

racuchy
Fot. YouTube/Kuchnia Kasieńki

Poznaj niezwykle łatwy i smaczny sposób na racuchy drożdżowe z jabłkami. Jest tak prosty w wykonaniu, że uda się zawsze i każdemu. Czy jest coś lepszego, niż taka słodka przekąska w ciągu dnia? Spróbuj, a sama się przekonasz.

Banalnie proste racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy są ulubionym przysmakiem każdego smakosza. Można podać je na lekki i słodki obiad lub jako przekąskę. Poznaj zatem mój sprawdzony przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami. 

Ich smak zachwyci każdego i co istotne nie poświecisz wiele czasu, aby je przygotować. Wypróbuj ten patent i zrób je nawet dzisiaj. Efekt gwarantowany. 

jabłka racuchy.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia Kasieńki 
Uważaj przy piciu kawy. Przez to łatwo przybrać na wadze, dietetyk ostrzega

Jabłka i drożdże to podstawa

Istotnymi składnikami tych racuchów są jabłka i oczywiście drożdże. Niezbędne będą także inne produkty, które poznasz, kiedy zapoznasz się z listą umieszczoną poniżej. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Kuchnia Kasieńki, który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 15 g świeżych drożdży 
  • sól

Przepisy na racuchy drożdżowe z jabłkami

Mleko przelej do miski i dodaj drożdże. Wsyp cukier i wymieszaj składniki, aby drożdże się rozpuściły. Dodaj jajko oraz szczyptę soli. Ponownie wymieszaj składniki. Na koniec dodaj mąkę i wymieszaj całość na jednolitą i gładką masę. Ciasto odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.

Jabłka obierz, a następnie pokrój je w małą kostkę. Owoc wsyp do miski z wyrośniętym ciastem i dokładnie wymieszaj całość. Na patelni rozgrzej olej i za pomocą łyżki nakładaj ciasto, a następnie formuj z nich racuchy. 

Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Odsącz racuchy z nadmiaru tłuszczu, a później możesz przyozdobić je cukrem pudrem i gotowe. Sprawdź, co dodawać do ciasta na naleśniki oraz poznaj przepis na niezwykły deser

smażenie racuchy.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia Kasieńki