Weź kalarepę i pokrój na plastry. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu
![kalarepa](https://images.iberion.media/images/1920/kalarepa_db02f8c534.jpg)
Marzy ci się pyszny letni obiad? W takim razie ten przepis jest dla ciebie. Weź kalarepę, pokrój w plastry, a efekt przejdzie twoje najśmielsze oczekiwania. Wyjdzie obiad, że palce lizać.
Kalarepa, czyli obiad doskonały
Jaki obiad ugotować latem? Najlepiej coś prostego i pysznego. Dlatego ja przyrządzam kalarepę z sosem ze świeżych pomidorów i mozzarellą. Reszta należy do piekarnika. Wychodzi pyszne i aromatyczne danie, które dosłownie rozpływa się w ustach.
Kalarepa w takim wydaniu jest warta polecenia. Mięciutka i pełna smaku będzie w sam raz na letni obiad. Przyrządzisz ją według prostego przepisu. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Codziennie pyszne przepisy. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
![kalarepa](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa_04457f27f7.jpg)
Jak zrobić zapiekaną kalarepę na obiad?
Składniki:
- 1 kalarepa
- 120 g sera mozzarella
- 2 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- bułka trata
- pietruszka
- sól
- pieprz
- oregano
- tymianek
- oliwa z oliwek
Przygotowanie obiadu zacznij od odcięcia liści z kalarepy i pokrojenia jej na średniej grubości plastry. Delikatnie je ponacinaj, oprósz solą i obtocz w bułce tartej. Teraz ponacinaj skórkę pomidorów, zalej je wrzątkiem i zdejmij skórkę. Pomidory zblenduj, a sos przelej do miski.
Dodaj zioła i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dolej oliwę i połącz składniki. Sosem posmaruj kalarepę ułożoną w naczyniu żaroodpornym. Wlej sos i zapiekaj przez 10 minut w 180 stopniach. W tym czasie zetrzyj mozzarellę i znów piecz danie 10 minut w 180 stopniach. Potem posyp je pietruszką i od razu podawaj.
Kalarepa poleca się na rodzinny obiad
Tak przyrządzona kalarepa w pysznym sosie, a do tego z mozzarellą zachwyca smakiem. Jest wyrazista, świeża i mięciutka. Danie rozpływa się w ustach i jest idealne na letni obiad. Dzięki temu przepisowi posiłek przyrządzisz w prosty sposób.
Dlatego skorzystaj z tej receptury, bo efekt jest znakomity. Często przygotowuję w ten sposób kalarepę i wszyscy ją sobie chwalą. Jest pyszna i mięciutka, a rodzina się nią zajada. Pisaliśmy o tym, jak zrobić placki z młodych ziemniaków od Tomasza Strzelczyka. Informowaliśmy też o nowych opłatach, które już wkrótce czekają nas w sklepach.
![kalarepa](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa_17f12721fe.jpg)
![sałatka na grilla](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_a8f52d512f.jpg)
![obiad](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_cf9160d391.jpg)
![zupa z kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_kalarepy_d6ea42703b.jpg)
![kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior_f467abb20a.jpg)
![kurczak](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak_b99500519e.jpg)
![lubczyk](https://images.iberion.media/images/origin/lubczyk_22e56a81d1.jpg)
![makaron](https://images.iberion.media/images/origin/makaron_ffea9bd379.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6535e927d7.jpg)
![fasolka szparagowa](https://images.iberion.media/images/origin/fasolka_szparagowa_d8cf7840bd.jpg)
![krojenie pora](https://images.iberion.media/images/origin/por_8ba1d80309.jpg)
![zalewanie frytek colą](https://images.iberion.media/images/origin/frytki_z_cola_fb8223460b.jpg)
![faszerowania cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_856f91e732.jpg)
![zapiekanka z ziemniaków](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka_z_ziemniakow_980ec38e56.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_z_cukinii_7c6e7b3ec4.jpg)
![zupa z makaronem](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_owocowa_aaa10c8b83.jpg)
![kapusta z kefirem](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta_169c3d8d13.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_44d8fec998.jpg)
![ryba w cieście](https://images.iberion.media/images/origin/ryba_w_ciescie_ed10bde6e9.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_c7f206a2cb.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego z dodatkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_94301a5bb5.jpg)
![racuchy](https://images.iberion.media/images/origin/racuchy_995bc1d092.jpg)
![szybki obiad](https://images.iberion.media/images/origin/szybki_obiad_z_cukinii_9fc51c6ed1.jpg)
![śniadanie](https://images.iberion.media/images/origin/sniadanie_a6e00cf11b.jpg)
![przekąska z cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/przekaska_z_cebuli_752e9ced94.jpg)
![karkówka](https://images.iberion.media/images/origin/karkowka_df22d67853.jpg)
![Ogórki curry](https://images.iberion.media/images/origin/ogo_ki_02e384f048.jpg)
![Zapiekanka z cukinii Marta Lewandowska](https://images.iberion.media/images/origin/Zapiekanka_z_cukinii_Marta_Lewandowska_028138e237.png)
![babeczki](https://images.iberion.media/images/origin/babeczki_bez_pieczenia_141bfb90bc.jpg)
![Sianie nasion](https://images.iberion.media/images/origin/Co_siac_w_lipcu_57719e0539.jpg)
![ogórki małolsolne bez zalewy](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_e60ffe868c.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_c9a803dd60.jpg)
![walfe z PRL pischinger](https://images.iberion.media/images/origin/wafle_z_PRL_f883c13e43.jpg)
![obieranie bobu](https://images.iberion.media/images/origin/obieranie_bobu_e416010ad8.jpg)
![Czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/Czeresnie_43d52aa38a.jpg)
![Ciasto bez pieczenia z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_z_owocami_13dc4e99a7.jpg)