Sypię do mielonych i smakują jak za dawnych lat. Takie jadłam na szkolnej stołówce
Kotlety mielone są smaczne i wszystkim dobrze znane. Wciąż pojawiają się nowe pomysły na wzbogacenie smaku tego lubianego dania. Jednak ja stawiam na tradycyjne mielone. Smakują jak ze szkolnej stołówki, bo dodaję do nich tę przyprawę.
Kotlety mielone jak z szkolnej stołówki
Lubisz kotlety mielone ? Ja za nimi przepadam. Pamiętam ten smak jeszcze ze szkolnej stołówki . W domu też się je robiło i smakowały tak, że pamiętam to do dziś. Jak uzyskać ten tradycyjny smak mielonych?
Mam na to sprawdzony sposób. Do mięsa dodaję majeranek, który wzbogaca smak dania i sprawia, że jest pyszne . Ta popularna przyprawa o dość wyrazistym, korzenno-sosnowym zapachu jest idealna do kotletów mielonych . Danie dzięki majerankowi smakuje jak za dawnych lat.
Jak zrobić kotlety mielone z majerankiem?
Składniki:
- ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
- 2 łyżeczki posiekanego majeranku
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżka jogurtu
- bułka kajzerka
- 1 mały por
- bułka tarta
- 1 białko
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie kotletów mielonych zacznij od posiekania pora i majeranku. Kajzerkę namocz w wodzie, a potem odciśnij. Do miski przełóż mięso mielone i dołóż do niego kajzerkę, pora i majeranek. Wsyp kaszę manną, ubite białko i jogurt.
Wszystko dopraw solą i pieprzem. Składniki dokładnie wymieszaj. Z masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż je na dobrze rozgrzanym oleju . Usmażone mielone wyłóż na talerz z ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
Kotlety mielone, czyli powrót do lat dzieciństwa
Kotlety mielone z majerankiem smakują, że palce lizać. To smak dzieciństwa i szkolnej stołówki . Kotlety mielone przyrządzone według tego przepisu są puszyste, mają wyrazisty smak i aromat.
Danie będzie smakować z ziemniakami lub kaszą. Do kotletów mielonych pasują buraczki, mizeria lub surówka z sezonowych warzyw . Taki obiad zjesz z przyjemnością. Pisaliśmy o tym, w jaki sposób najlepiej sparzyć kapustę na gołąbki. Informowaliśmy, jaka ryba jest zakazana we Włoszech, jednak wciąż popularna w Polsce.
Źródło: najlepszewkuchni.pl