Smakosze.pl Dieta Sypnij do każdego obiadu, ta przyprawa cię odchudzi. Kilogramy zaczną spadać jak szalone
Fot. Canva/Natali_Mis

Sypnij do każdego obiadu, ta przyprawa cię odchudzi. Kilogramy zaczną spadać jak szalone

5 marca 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zdarzyło ci się korzystać z diety odchudzającej, ale nie przyniosła ona oczekiwanych efektów? Poznaj nietypowy sposób na odchudzanie z wykorzystaniem popularnej przyprawy. Wystarczy dodawać ją do potraw, a tłuszcz będzie spalał się samoczynnie.

Odchudzanie z przyprawą

Odchudzanie jest procesem trudnym, ale każdemu, chociaż raz w życiu zdarzyło się z nim mierzyć. Jedni podejmują próby pozbycia się paru kilogramów ze względów zdrowotnych, a inni ze względów estetycznych. Niezależnie od tego, do której grupy należysz, musisz poznać ten sposób.

Może okazać się skuteczniejszy niż niejedna dieta. Polega on na spożywaniu dobrze znanej przyprawy, którą okazuje się pieprz . To niezastąpiony składnik do przygotowania wielu dań, którego używamy na co dzień. Mało kto jednak wie, że przyprawa ma właściwości, które wspierają odchudzanie. Przedstawimy ci je wszystkie w dalszej części tekstu.

pieprz.jpg
Fot. Canva/Drbouz
Jajeczny kryzys, Wielkanoc w tym roku może być inna niż zwykle. Nieprzyjemna niespodzianka

Pieprz w walce z tłuszczem

Informacja o wykorzystaniu pieprzu podczas odchudzania brzmi zapewne abstrakcyjnie, ale przyjrzyjmy się faktom. W przyprawie zawarta jest piperyna. Ten składnik odpowiada za wydzielanie enzymów, które ułatwiają rozkład białek, węglowodanów oraz co najważniejsze – tłuszczów. Dzięki temu poprawisz trawienie. To jednak nie koniec zalet ze spożywania przyprawy.

Dalsza części tekstu pod filmem.

Piperyna jest także substancjom, która pobudza termogenezę. Jest to istotny proces, ponieważ spala kalorie i o dziwo, może przebiegać także w trakcie spoczynku. Co więcej, dzięki piperynie nie powstają nowe komórki tłuszczowe. Te wszystkie cechy sprawiają, że pieprz jest idealnym składnikiem na odchudzanie.

pie prz.jpg
Fot. Canva

Jak stosować pieprz na odchudzanie?

Wykorzystując przyprawę do odchudzania, ważna jest regularność. Zadziała tylko wtedy, kiedy będziesz dodawać ją do potraw często i w równych odstępach czasów.

Ważne jest także to, aby dodawać ją do odpowiednich dań. Najlepiej sprawdzają się w połączeniu z potrawami tłustymi, takimi jak mięso, ale też z warzywami, zupami i sosami.

Ważna jest także ilość. Nie można przesadzić z ilością pieprzu, bo posiłki mogą okazać się zbyt pikantne, a wtedy i niesmaczne. Uznaje się, że wystarczy szczypta, a przyprawa spełni swoje zadanie.

mięso.jpg
Fot. Canva/Olga Kriger
Wyborne ciasto na Dzień Kobiet. Wywoła zachwyt u każdego
Żadne mielone, te kotlety są 100 razy lepsze. W sam raz na Środę Popielcową
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy