Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne mielone, te kotlety są 100 razy lepsze. W sam raz na Środę Popielcową
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 04.03.2025 22:00

Żadne mielone, te kotlety są 100 razy lepsze. W sam raz na Środę Popielcową

kotlety z kalafiora
Fot. Shutterstock/Liliya Kandrashevich

Kotlety? W Środę Popielcową? Tak, jeśli są warzywne. Te zrobią z pewnością furorę w ten postny dzień. Szybkie, proste i tak smaczne, że z pewnością będziesz przyrządzać je częściej. Moja rodzina je uwielbia i twierdzi, że są lepsze nawet o kultowych mielonych.

Kotlety z kalafiora

Trudno wprost przecenić to, jak uniwersalnym produktem w kuchni jest kalafior. Mamy go za zwykłe warzywo i często tylko tak przygotowujemy – ugotowany z bułką, czasem surowy w sosie czosnkowym jako sałatka. Jednak potrafi dać z siebie o wiele więcej.

Warto więc od czasu do czasu spróbować kalafiora np. zblendować. Efektem jest coś, co porównywane bywa do risotto – drobinki, które można z dodatkami ugotować al dente. Można też przygotować z niego pieczone w piekarniku lub na grillu steki albo kotlety z rozdrobnionej postaci warzywa, takie jak te.

pieczony kalafior

Nie ma lepszego ciasta na Dzień Kobiet. „Sułtan” jest totalnym hitem

Kotlety na Środę Popielcową

Aby przygotować takie kotlety z kalafiora, można rozdrobnić go na kilka sposobów. Z ugotowanego warzywa blender zrobi jednolitą pastę. Z kolei praska do ziemniaków zachowa odrobinę struktury. Jeszcze inną metodą jest zblendowanie części warzywa, a posiekanie innej partii, co razem da efekt kotletów o zróżnicowanej strukturze.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 średni kalafior
  • 2 jajka
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej (+ do panierowania)
  • Opcjonalnie: 20 g wiórków kokosowych
  • Masło klarowane do smażenia

kalafior

Warzywne kotlety na bezmięsny obiad

Z kalafiora odcinamy liście i umieszczamy go w garnku. Zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Solimy i gotujemy do miękkości, czyli przez ok. 15 minut.

Z ugotowanego kalafiora odcinamy różyczki i rozdrabniamy je według wybranej metody. Masę przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i, opcjonalnie, wiórki kokosowe.

różyczki kalafiora

Do warzywa dodajemy jajka i bułkę tartą. Wyrabiamy wszystko na jednolitą, kleistą masę. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Smażymy na niewielkim ogniu przez 4-5 minut z każdej strony, aż kotlety staną się złociste. Zdejmujemy je na ręcznik papierowy i podajemy na bezmięsny obiad.

Wypróbuj też przepisy na placki ziemniaczane z łososiem i zupę z kapusty pekińskiej.

mielone kotlety