Smakosze.pl Przepisy Szarlotka na 4 łyżki, prościej się nie da. Autor przepisu zasługuje na Nobla
Fot. youtube.com/immerappetitlich

Szarlotka na 4 łyżki, prościej się nie da. Autor przepisu zasługuje na Nobla

23 lutego 2025

Wymyślić tak prosty, a przy tym smakowity przepis na szarlotkę, to sztuka. Nie sztuką jest za to przygotować go samemu. Wystarczy połączyć kilka prostych składników i ułożyć na cieście jabłka.

Prosta szarlotka

Nazywamy ją szarlotką na cztery łyżki, bo taką miarą odmierzamy jej składniki . Wystarczy do ciasta z czterech łyżek mąki dodać starte jabłko. Wychodzi z tego wilgotne i puszyste ciasto, w którym bodaj więcej błonnika i soku owocowego niż mącznych węglowodanów.

Ten lekki deser nadaje się na każdą porę roku , a przy tym na każdą okazję. Przygotowanie ciasta wymaga dosłownie kilku chwil. A ponieważ jest to placek, równie szybko wychodzi z piekarnika, co do niego wchodzi.

jabłka na szarlotce
Fot. youtube.com/immerappetitlich
Zimą zawsze gotuję mnóstwo kapusty. Za ten przepis chwali mnie każdy znajomy

Ciasto z jabłkami

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Immer Appetitlich. Autorzy proponują tam wykończenie takiego ciasta miodową polewą. Jeśli jabłka nie potrzebują dosłodzenia, krok ten można pominąć i uzyskać mniej kaloryczną wersję szarlotki.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 4 jabłka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu.
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub torebka cukru waniliowego
  • Grudka masła, szczypta soli
jabłka w plasterkach
Fot. youtube.com/immerappetitlich

Szarlotka z 4 łyżek

W misce roztrzepujemy jajko ze szczyptą soli i cukrem . Dolewamy olej i aromat waniliowy. Łączymy składniki, a następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy.

Obieramy dwa jabłka i ścieramy na tarce o grubych okach. Dodajemy je do ciasta, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Dno formy do tarty wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.

ścieranie jabłka
Fot. youtube.com/immerappetitlich

Pozostałe dwa jabłka kroimy na ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w cienkie plasterki. Zasypujemy je cynamonem.

Ciasto wylewamy do formy.  Na wierzchu gęsto układamy plasterki jabłek. Pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto będzie rumiane.

Wypróbuj też przepisy na racuchy na bazie jogurtu i wiejski rosół na nietypowym mięsie .

gotowa szarlotka
Fot. youtube.com/immerappetitlich
Wachowicz zanurza schabowe w ziołowej mieszance. Smakują lepiej niż z restauracji
Polacy jedzą to mięso na potęgę, a szkodzi na serce. Lepiej je pomijać
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy