Szarlotka na 4 łyżki, prościej się nie da. Autor przepisu zasługuje na Nobla
Wymyślić tak prosty, a przy tym smakowity przepis na szarlotkę, to sztuka. Nie sztuką jest za to przygotować go samemu. Wystarczy połączyć kilka prostych składników i ułożyć na cieście jabłka.
Prosta szarlotka
Nazywamy ją szarlotką na cztery łyżki, bo taką miarą odmierzamy jej składniki . Wystarczy do ciasta z czterech łyżek mąki dodać starte jabłko. Wychodzi z tego wilgotne i puszyste ciasto, w którym bodaj więcej błonnika i soku owocowego niż mącznych węglowodanów.
Ten lekki deser nadaje się na każdą porę roku , a przy tym na każdą okazję. Przygotowanie ciasta wymaga dosłownie kilku chwil. A ponieważ jest to placek, równie szybko wychodzi z piekarnika, co do niego wchodzi.

Ciasto z jabłkami
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Immer Appetitlich. Autorzy proponują tam wykończenie takiego ciasta miodową polewą. Jeśli jabłka nie potrzebują dosłodzenia, krok ten można pominąć i uzyskać mniej kaloryczną wersję szarlotki.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 4 jabłka
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki oleju
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu.
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub torebka cukru waniliowego
- Grudka masła, szczypta soli

Szarlotka z 4 łyżek
W misce roztrzepujemy jajko ze szczyptą soli i cukrem . Dolewamy olej i aromat waniliowy. Łączymy składniki, a następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy.
Obieramy dwa jabłka i ścieramy na tarce o grubych okach. Dodajemy je do ciasta, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Dno formy do tarty wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.

Pozostałe dwa jabłka kroimy na ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w cienkie plasterki. Zasypujemy je cynamonem.
Ciasto wylewamy do formy. Na wierzchu gęsto układamy plasterki jabłek. Pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto będzie rumiane.
Wypróbuj też przepisy na racuchy na bazie jogurtu i wiejski rosół na nietypowym mięsie .
