Smakosze.pl Produkty Sztuczki marketingowe w sklepach spożywczych
Anna Usova, Getty Images Pro; fortyforks; DAPA Images

Sztuczki marketingowe w sklepach spożywczych

29 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Sklepy spożywcze każdego dnia wypełnione są setkami, a niekiedy nawet tysiącami klientów. Marketingowcy, w celu zwiększenia zysków największych sieci sklepów, opracowali wiele trików, które mają za zadanie złapać konsumentów w pułapki sprzedażowe.

Jeżeli chcesz być świadomym klientem, który nie ulega prostym psychologicznym mechanizmom, sprawdź, co przygotowały dla ciebie sklepy. Czasem ciężko bowiem odróżnić korzystną promocję, od chwytu, na którym zarabia jedynie sklep.

Ceny w sklepach spożywczych

W praktycznie wszystkich dziedzinach handlu można znaleźć końcówkę 99 przy cenie produktu. Sposób ten ma skuteczność potwierdzoną badaniami - znacznie łatwiej nam w końcu kupić pieczywo kosztujące 1,99 zł niż 2,00 zł, mimo iż różnica jest znikoma.

Warto przyjrzeć się także rabatom widocznych na etykietach. Często sprzedawcy wybierają rabaty procentowe, gdyż te wydają się większe niż te wyrażone w złotówkach. W praktyce cena towaru obniżona o 5% będzie większa, niż przedmiot z rabatem w wysokości 5 zł.

Przeliczniki zbijają z tropu

W przypadku produktów liczonych na wagę, lub zawierających informacje na temat objętości, często zmienia się przeliczniki. W taki sposób śmietana może być wystawiona z wagą w gramach, a innym razem podaje się objętość w mililitrach.

Potrzebujesz więcej interesujących newsów? Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy, ile zarabiają podstawowi pracownicy sieci sklepów Lidl. W tym tekście informujemy fanów wczesnego grzybobrania gdzie oraz jakie grzyby pojawiają się już w lasach.

W taki sposób klient nie do końca wie, która śmietana jest bardziej opłacalna do kupienia i najczęściej wybiera tą z większą liczbą przy wadze lub objętości, co nie zawsze jest dla nas korzystne. Podobne sztuczki można stosować do wielu innych produktów, jak makarony, napoje czy lody.

Źródło: OceanFishing, Getty Images

Rozmieszczenie produktów

Zazwyczaj towary pierwszej potrzeby, takie jak papier toaletowy, napoje czy żywność, układane są na samym końcu sklepu. W taki sposób klient jest zmuszony do przejścia przez wiele półek z produktami, których nie potrzebuje, ale ma okazje je wziąć. Wiele osób się na to łapie.

Inną bardzo częstą praktyką jest umieszczanie działu z pieczywem na samym początku lokal u. Zapach świeżo wypieczonych bułek potrafi wywołać uczucie głodu, co skłania nas do kupowania większej ilości jedzenia. Dlatego na zakupy zaleca się chodzić po posiłku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: bogatyzwyboru.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy