Smakosze.pl Przepisy Szybka szarlotka z musem ze słoika. Dosłownie rozpływa się w ustach
canva/Darius Dzinnik

Szybka szarlotka z musem ze słoika. Dosłownie rozpływa się w ustach

10 stycznia 2023

Pyszną szarlotkę możesz przygotować w kilka chwil. Wystarczy wcześniej zaopatrzyć się w gotowy mus jabłkowy, którym przełożysz kruche ciasto. Być może taki przetwór masz nawet w swojej spiżarni. Ekspresowa receptura będzie idealna dla zabieganych.

Prostą i smaczną szarlotkę można przygotować także z wcześniej przyrządzonych jabłek. Wykorzystanie domowego lub kupionego w sklepie musu znacznie skróci czas przyrządzania ulubionego deseru. Przed dodaniem gotowca polecamy sprawdzić smak i konsystencję, w razie potrzeby dodając więcej cynamonu czy cukru i odparowując nadmiar soku.

Przepis na pyszną szarlotkę z jabłkowym musem

Składniki:

  • 1 duży słoik musu jabłkowego, np. z tego przepisu

  • 300 g mąki pszennej

  • 200 g zimnego masła

  • 70 g cukru

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 średnie jajo, prosto lodówki

  • kilka kropel esencji waniliowej

  • szczypta soli

Jak zrobić smaczną szarlotkę? Z musem ze słoika powstanie ekspresowo

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Wsypujemy cukier, proszek do pieczenia i sól. Wbijamy jako i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Sprawnie zagniatamy kruche ciasto i formujemy z niego kulę.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W wyłożonej papierem do pieczenia formie rozkładamy połowę kruchego ciasta.

Wyrównujemy, następnie wykładamy mus jabłkowy. Pozostałą porcję ciasta rozwałkowujemy, rwiemy na małe kawałki i układamy na wierzchu owocowej masy. Szarlotkę pieczemy ok. 50 minut. Podajemy po ostudzeniu, posypaną cukrem pudrem.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne ciasta, które zrobicie w kilka chwil. Szczególnie polecamy ciasto marchewkowe — jest niesamowicie wilgotne i aromatyczne. Być może skusi was smakowity wypiek na o smaku czekoladowym .

Szarlotka z musem ze słoika jest pyszna
canva/Taratorki

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy