Smakosze.pl Przepisy Szybki blok czekoladowy zrobisz z 2 składników. Zachwyty gwarantowane
Screen z filmu na kanale YouTube BAZILIKA

Szybki blok czekoladowy zrobisz z 2 składników. Zachwyty gwarantowane

11 maja 2023

Blok czekoladowy można przygotować niemalże ekspresowo i bez większego wysiłku. Wystarczą zaledwie 2 produkty i odrobina cierpliwości, a smakowity deser będzie naszym udziałem. Jest równie smaczny, co klasyczna odsłona. Koniecznie musicie go spróbować.

Przepis na blok czekoladowy z dwóch składników

Prosty patent na znany z dzieciństwa smakołyk jest na wagę złota. W kilka chwil z mleka skondensowanego i ulubionej czekolady zrobicie pyszny blok czekoladowy, którym chętnie poczęstuje się cała rodzina. Warto spróbować.

Składniki:

  • 380 g mleka skondensowanego
  • 300 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Co zrobić z zeszłorocznych ogórków kiszonych? Przenigdy ich nie wyrzucaj

Jak zrobić blok czekoladowy? Wystarczą dwa produkty

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki lub kroimy przy pomocy noża. Do większego garnka wlewamy mleko skondensowane z puszki. Podgrzewamy je na niewielkim ogniu, stopniowo wrzucając kawałki czekolady.

Cały czas mieszamy powstającą masę, by równomiernie rozprowadzić ciepło i uniknąć przywierania masy do dna naczynia. Gdy czekolada z mlekiem się połączą, przelewamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy.

Wyrównujemy wierzch. Studzimy, a gdy blok czekoladowy będzie już letni, przykrywamy go folią spożywczą i umieszczamy w lodówce do całkowitego zastygnięcia.

Jak podać blok czekoladowy?

Czekoladowy smakołyk świetnie smakuje solo. Podany do kawy skusi niejednego łasucha. Jeśli chcecie go urozmaicić, możecie przed przeniesieniem do lodówki powciskać w wierzch kawałki herbatników lub ulubione bakalie — nadadzą słodyczy charakteru.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wyborne desery. Oprócz bloku czekoladowego znajdziecie też patent na inny PRL-owski klasyk, czyli ciasto zebra . Być może skusi was również szybka i prosta receptura na sernik z trzech składników .

Czekolada jest idealna na blok czekoladowy.png
canva/Olga Kriger

Źródło: YT/BAZILIKA

Zapomnij o patelni. Najlepszą, kremową jajecznicę zrobisz w garnku
Dorzuciła do rosołu 2 zaskakujące warzywa. Wszyscy dopytywali o przepis
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy