Szybki blok czekoladowy zrobisz z 2 składników. Zachwyty gwarantowane
Blok czekoladowy można przygotować niemalże ekspresowo i bez większego wysiłku. Wystarczą zaledwie 2 produkty i odrobina cierpliwości, a smakowity deser będzie naszym udziałem. Jest równie smaczny, co klasyczna odsłona. Koniecznie musicie go spróbować.
Przepis na blok czekoladowy z dwóch składników
Prosty patent na znany z dzieciństwa smakołyk jest na wagę złota. W kilka chwil z mleka skondensowanego i ulubionej czekolady zrobicie pyszny blok czekoladowy, którym chętnie poczęstuje się cała rodzina. Warto spróbować.
Składniki:
- 380 g mleka skondensowanego
- 300 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Jak zrobić blok czekoladowy? Wystarczą dwa produkty
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki lub kroimy przy pomocy noża. Do większego garnka wlewamy mleko skondensowane z puszki. Podgrzewamy je na niewielkim ogniu, stopniowo wrzucając kawałki czekolady.
Cały czas mieszamy powstającą masę, by równomiernie rozprowadzić ciepło i uniknąć przywierania masy do dna naczynia. Gdy czekolada z mlekiem się połączą, przelewamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Wyrównujemy wierzch. Studzimy, a gdy blok czekoladowy będzie już letni, przykrywamy go folią spożywczą i umieszczamy w lodówce do całkowitego zastygnięcia.
Jak podać blok czekoladowy?
Czekoladowy smakołyk świetnie smakuje solo. Podany do kawy skusi niejednego łasucha. Jeśli chcecie go urozmaicić, możecie przed przeniesieniem do lodówki powciskać w wierzch kawałki herbatników lub ulubione bakalie — nadadzą słodyczy charakteru.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wyborne desery. Oprócz bloku czekoladowego znajdziecie też patent na inny PRL-owski klasyk, czyli ciasto zebra . Być może skusi was również szybka i prosta receptura na sernik z trzech składników .
Źródło: YT/BAZILIKA