Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o patelni. Najlepszą, kremową jajecznicę zrobisz w garnku
Renata Materlińska
Renata Materlińska 11.05.2023 08:05

Zapomnij o patelni. Najlepszą, kremową jajecznicę zrobisz w garnku

jajecznica z garnka
wiktoriatyc/TikTok

Jajecznica często pojawia się na naszych stołach. Nic dziwnego, wszak robi się ją bardzo szybko i jest niezwykle pożywna. Jajecznicę można przygotować na wiele sposobów. Dziś proponujemy Wam zrobić ją nie na patelni, a w garnku. Jajka będzie łatwiej mieszać, dzięki czemu potrawa zyska doskonałą, kremową konsystencję. 

Jajecznica pomysłu Gordona Ramsaya

Przygotowanie tej kremowej jajecznicy zaproponował Gordon Ramsay, słynny szkocki kucharz i restaurator. Tiktokerka wiktoriatyc, z której kanału pochodzą prezentowane przez nas zdjęcia, postanowiła ją zaś przetestować i przekonać się, czy rzeczywiście jest smaczna. 

Na czym polega fenomen słynnej jajecznicy? Jest ona niezwykle kremowa, wilgotna i delikatna. Efekt ten jest uzyskiwany przez dość powolne podgrzewanie jajek, przy jednoczesnym, ciągłym ich mieszaniu. Nie należy dopuszczać do przegrzania masy jajecznej, bo wtedy nie będzie już tak gładka i wilgotna. 

Ludzie uważają ją za chwast. Jest bazą do pysznej i uniwersalnej pasty

Przepis na kremową jajecznicę z garnka

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1-2 łyżki masła 
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka śmietanki kremówki 

Przygotowanie jajecznicy Gordona Ramsaya krok po kroku

Przygotowanie jajecznicy zacznij o wybicia jajek do niedużego garnka i dodania masła. Potem postaw garnek na palniku i podgrzewaj całość na średnim ogniu, cały czas mieszając jajka rózgą.

Gdy zauważysz, że masa zacznie się ścinać, zestaw garnek z ognia i mieszając lekko ją przestudź. Powtarzaj tę czynność 2-3 razy, by nie przegrzać masy jajecznej. 

Przed postawieniem jajecznicy ostatni raz na ogniu, dodaj do masy kremówkę i całość wymieszaj. Potem ponownie postaw garnek na ogniu i znów mieszając, podgrzewaj jajka, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Jajecznicę dopraw do smaku. 

Gordon Ramsay serwuje tak przygotowaną jajecznicę na tostach, z dodatkiem podsmażonych pieczarek i pomidorków koktajlowych. Jajecznicę posypuje posiekanym szczypiorkiem. 

Sprawdź też, jak zrobić puszystą jajecznicę wg przepisu Magdy Gessler. Poznaj także przepis Ewy Wachowicz na zapiekankę z jajem

Źródło: wiktoriatyc/TikTok, o2

canva/robynmac