Co zrobić z zeszłorocznych ogórków kiszonych? Przenigdy ich nie wyrzucaj
![kiszone ogórki](https://images.iberion.media/images/1920/ogorki_kiszone_1d59b8246e.jpg)
Ubiegłoroczne ogórki kiszone o tej porze roku nie są zazwyczaj w dobrej kondycji. Mają mocno kwaśny smak, więc trudno zjeść je na przekąskę, a i konsystencja nie jest dla nas zbyt satysfakcjonująca. Bywają miękkie albo puste w środku. Jeśli jednak wciąż mają ładny zapach i brak na nich oznak zepsucia, warto dodać je do potraw. Możliwości jest o wiele więcej, niż klasyczna zupa.
Czy te ogórki kiszone można jeszcze jeść?
To, że ogórki kiszone robią się miękkawe, nie dyskwalifikuje ich jeszcze z użycia. Po czym więc poznać zepsute ogórki? Po pierwsze przyjrzyj się, jak wyglądają. Jeśli na ich powierzchni zauważysz zielony, szary lub różowy kożuszek, rozwinęła się na nich pleśń i taki produkt należy od razu wyrzucić. To nic, że pleśń znajduje się tylko na powierzchni ogórków. Szkodliwe toksyny będą już w całej zawartości słoika, a i smak oraz zapach całości będą zmienione.
Ważnym wskaźnikiem tego, czy ogórki nadają się jeszcze do spożycia jest właśnie ich zapach. Jeśli nie jest charakterystyczny dla tego produktu i przyjemny, lepiej odpuść sobie ich jedzenie. Wszelkie nieprzyjemne nuty zapachowe świadczą o posuniętych procesach gnilnych i takie ogórki należy również wyrzucić.
Jeśli ogórki są jedynie miękkie i nie widać innych, niekorzystnych zmian, można je jeść. Oczywiście im lepszej jakości produkt wykorzystamy do przygotowania potrawy, tym będzie ona smaczniejsza. Jednak w wielu potrawach miękkość ogórków kiszonych zupełnie nie będzie przeszkadzać.
Jak wykorzystać mocno kwaśne ogórki kiszone?
Dla niektórych dużą wadą ogórków kiszonych o tej porze roku jest ich mocno kwaśny smak. Wpływa na niego zbyt wysoka temperatura przechowywania przetworów. Jednak w niektórych potrawach, taki wyrazisty smak będzie nawet pożądany.
Listę potraw, które można zrobić z ubiegłorocznych ogórków kiszonych, zaczynamy oczywiście od zupy ogórkowej. W zneutralizowaniu jej mocno kwaśnego smaku pomoże nieco większy dodatek marchewki, dosmaczenie zupy cukrem, a także zabielenie jej kwaśną śmietaną. Do zupy nie dodajemy oczywiście zalewy z ogórków kiszonych, bo jeszcze mocniej zakwasi ona wywar.
Kiszone ogórki można też wykorzystać do przygotowania pasty na kanapki. Wystarczy je zetrzeć i wymieszać np. z twarogiem albo ugotowanymi na twardo jajkami. Do całości dorzucić posiekaną cebulkę lub szczypiorek, dodać trochę majonezu i musztardy, doprawić i gotowe.
Mocno kwaśne, kiszone ogórki doskonale zaostrzą też smak sałatek. Warto więc dodać je do klasycznej sałatki jarzynowej. Będą również pasować do sałatki z tuńczyka z puszki, kukurydzy i ryżu lub makaronu. Kiszone ogórki doskonale podkreślą także smak sałatki ziemniaczanej, śledziowej czy z dodatkiem gotowanych buraków.
Na bazie kiszonych ogórków warto też wykorzystać sos do dań mięsnych. Starte ogórki wystarczy przesmażyć na maśle lub oleju, podlać je śmietanką i poddusić. Całość można nieco zagęścić mąką, a na końcu doprawić solą, cukrem i pieprzem. Taki sos do wieprzowiny będzie jak znalazł.
Kiszone ogórki dodadzą smaku niejednej potrawie
Kiszone ogórki można dorzucić też do gotującego się gulaszu. Zawarty w nich kwas mlekowy przyspieszy mięknięcie mięsa, a cała potrawa zyska wyrazisty smak.
Sok z kiszonych ogórków można też wykorzystać do przygotowania marynaty do mięs pieczonych czy grillowanych. Wystarczy wymieszać go z musztardą, olejem i przyprawami.
Z naszego portalu dowiesz się też, czy lepiej zalewać ogórki zimną czy ciepłą wodą. Zdradzimy też, co oznacza biały nalot na kiszonych ogórkach.
![](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_14_14f01d43f8.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![papierówki](https://images.iberion.media/images/origin/Image_20240725_104336_483629e19b.jpeg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![jajecznica z garnka](https://images.iberion.media/images/origin/jajecznica_w_garnku_189d7662fe.jpg)
![przygotowywanie pysznej pasty z pokrzywy](https://images.iberion.media/images/origin/pasta_z_pokrzywy_9745170ac6.png)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![pomarańcze](https://images.iberion.media/images/origin/Pomarancze_7ac4880c9a.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![rosół](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T100216_004_9b7e5b0ae5.jpg)
![czyszczenie zmywarki](https://images.iberion.media/images/origin/znywarka_8d07537cc9.jpg)
![zakamieniony czajnik](https://images.iberion.media/images/origin/kamien1_24225b943d.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo1_322b939515.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![gołąbki sposoby](https://images.iberion.media/images/origin/Golabki_45fbbe6d61.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_e5ed093334.jpg)
![wiszące szafki kuchenne](https://images.iberion.media/images/origin/Szafki_kuchenne_15c6c0c810.jpg)
![zatkany zlew](https://images.iberion.media/images/origin/zatkany_zlew_855e63e936.jpg)
![Picie w upał](https://images.iberion.media/images/origin/Picie_6b04789ce1.jpg)
![brudny okap kuchenny](https://images.iberion.media/images/origin/okap_331486c95b.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Wypadek w Ogorzelcu](https://images.iberion.media/images/origin/Wypadek_w_Ogorzelcu_7a8331eeb3.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Zico](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T222551_469_a5fc86429a.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Celine_Dion_b39959a153.png)