Dorzuciła do rosołu 2 zaskakujące warzywa. Wszyscy dopytywali o przepis
Smak rosołu można i warto od czasu do czasu urozmaicić. Jak pokazała jedna z twórczyń internetowych, dodanie do tradycyjnej zupy pomidora i kilku liści kapusty włoskiej sprawi, że całość zyska na smaku i aromacie. Przetestujcie tę opcję przy najbliższej okazji.
Rosół z pomidorem i kapustą włoską smakuje doskonale
Dwa nietypowe dodatki wzbogacą tradycyjną zupę w stopniu, jaki trudno sobie w pierwszej chwili wyobrazić. Na pozór niepasujący do kompozycji świeży pomidor poprawi smak, kolor i konsystencję rosołu. Wywar będzie klarowny, złocisty i przyjemnie umamiczny.
Kapusta włoska z kolei dostarczy podkreślających smak drobiu i wołowiny nut orzecha włoskiego, które poczuć będzie można już po dodaniu 2 liści warzywa. Jeśli jesteśmy ich amatorami i mamy ochotę na rosół o niecodziennym charakterze, możemy sobie pozwolić nawet na wrzucenie kawałka główki.
Zapomnij o patelni. Najlepszą, kremową jajecznicę zrobisz w garnkuPrzepis na aromatyczny rosół
Propozycja z dodatkiem kapusty włoskiej i pomidorków jest prosta w przygotowaniu. Wywar gotowany będzie głównie na drobiu, ale nie zabraknie też wołowiny. Dodatkowe warzywa — tradycyjnie niekojarzące się z rosołem — nadadzą daniu przyjemnego, niesamowicie głębokiego smaku. Warto skosztować.
Składniki:
- 2 podudzia kacze
- 1 goleń wołowa
- 1 skrzydło z indyka
- 1 szyja indycza
- 2 większe marchewki
- 1 spora pietruszka
- kawałek dużego selera
- zielona część dużego pora
- 2 średnie cebule, opalone w płomieniu palnika
- 1 średniej wielkości pomidor
- kilka liści kapusty włoskiej
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3-5 ziaren ziela angielskiego
- 5-8 ziaren czarnego pierzu
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przyrządzić smakowity rosół? Dorzućcie dwa nietypowe warzywa
Mięso oczyszczamy i umieszczamy w garnku. Zalewamy je zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 30 minut, w międzyczasie zdejmując powstającą na powierzchni płynu pianę, czyli tzw. szumy.
Po tym czasie dodajemy oczyszczoną ze skórki i umytą włoszczyznę, opaloną w płomieniu cebulę, czosnek w łupinie, pomidor oraz kapustę włoską. Wrzucamy także przyprawy w kawałku. Zupę gotujemy jeszcze przez godzinę, po czym odcedzamy ją, usuwając warzywa i przyprawy. Doprawiamy wedle smaku.
Jak podać rosół z pomidorami i kapustą włoską?
Urozmaicona wersja zupy, podobnie jak każdy inny rosół, będzie fantastycznie smakowała z domowym Kucharz chwycił szklankę i rozgniótł ziemniaki. Ta przekąska jest już hitem. Warto ją także posypać obficie natką pietruszki. Zielenina nada dodatkowej lekkości i świeżości.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na rosół. Spróbujcie rozgrzewającej wersji z kurkumą i imbirem. Być może skusicie się też na odsłonę z dodatkiem jabłka — zdaniem Ewy Wachowicz ten dodatek przyjemnie podkreśla smak bulionu.
Źródło: YT/agamoc