Smakosze.pl Przepisy Szybkie ciasto bez pieczenia z dodatkiem owoców. Sezonowy przysmak w sam raz do kawy
Szybkie ciasto bez pieczenia z dodatkiem owoców. Sezonowy przysmak w sam raz do kawy
canva/Jjohnson2011

Szybkie ciasto bez pieczenia z dodatkiem owoców. Sezonowy przysmak w sam raz do kawy

2 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Masz ochotę na coś słodkiego? Proponujemy ciasto bez pieczenia z owocami. Sezonowy przysmak jest idealny do kawy i nie tylko. Ciasto bez pieczenia zrobisz prosto i szybko z kilku podstawowych składników. Gwarantujemy, że cała blacha zniknie jeszcze tego samego dnia.

Przepisy na ciasta bez pieczenia podbijają kulinarne strony internetowe. Nic dziwnego, ciasta są błyskawiczne w przygotowaniu i nie trzeba tracić czasu na pieczenie biszkoptów i podpieków. Ciasta bez pieczenia zrobimy na przykład na herbatnikach.

Nasze ciasto bez pieczenia z owocami charakteryzuje złożony smak. Kakaowe herbatniki przełożone są kremem budyniowym i masą jagodową. Przysłowiową wisienką na torcie są owoce sezonowe, które nie dość, że pięknie wyglądają na cieście, to jeszcze uzupełniają jego smak.

Do ciasta bez pieczenia wykorzystajmy np. jagody, maliny. Możemy również dodać ulubione owoce, np. borówki, brzoskwinie, winogrona. To właśnie te owoce będą świetnie łączyć się z kremem, masą i ciastkami kakaowymi.

Składniki na krem budyniowy (forma o wymiarach 22x 32 cm):

  • 2 budynie śmietankowe z cukrem

  • kostka masła

  • 2,5 szklanki mleka

Składniki na masę jagodową:

  • garść jagód

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 440 g serków śmietankowych

Dodatkowo:

  • 30 kakaowych herbatników

  • świeże maliny

  • kiwi

Jak zrobić ciasto bez pieczenia z dodatkiem owoców?

Przygotuj krem budyniowy: pół szklanki mleka wlej do kubka, wsyp budynie i dokładnie wymieszaj. Resztę mleka zagotuj z dodatkiem cukru. Gdy mleko będzie się gotować, wlej rozpuszczone budynie i gotuj, aż powstanie gęsta masa, odstaw do przestygnięcia.

Masło utrzyj mikserem, następnie stopniowo dodawaj zimny budyń i miksuj do powstania gładkiego kremu. Przygotuj drugą masę: jagody zblenduj z serkami i cukrem na gładką masę, odstaw. Owoce umyj, osusz i pokrój.

Formę wyłóż papierem do pieczenia, na spód wyłóż warstwę herbatników, następnie krem budyniowy, kolejną warstwę herbatników. Na górę wyłóż krem jagodowy i całość udekoruj owocami sezonowymi. Ciasto wstaw do lodówki na 2- 3 godziny. Smacznego.

A może przygotujesz wyśmienite ciasto bez pieczenia Mars lub ciasto rafaello z borówkami ? Zrobisz je w kilka chwil.

Jagody i maliny
canva/ Evgeny Karandaev

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisyjoli

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Z wykształcenia jest politologiem, praca w mediach jest dla niej pasją. Początki jej kariery zawodowej w copywritingu sięgają 2019 roku. Zajmowała się szeroko pojętym e-commerce, w tym opisami produktów na strony internetowe, czy przygotowywaniem specjalistycznych artykułów. Przygodę z portalem kulinarnym Smakosze.pl rozpoczęła w 2021 roku jako redaktor. Obecnie jest wydawcą ww. portalu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl