Smakosze.pl
Krokiety

canva/nataliaspb, Getty Images

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

19 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Krokiety najczęściej kojarzą się ze świętami - to wtedy zazwyczaj podawane są wraz z czerwonym barszczem. Nie zawsze trzeba je jednak faszerować kapustą i grzybami. Tym razem prezentujemy krokiety z farszem z ziemniaków po obiedzie.

Krokiety to sposób na wykorzystanie jedzenia, którego dnia wcześniejszego nie zdołaliśmy zjeść. Dlatego mając zbyt wiele naleśników oraz ziemniaków z obiadu, można stworzyć prawdziwy rarytas.

Dużą zaletą tej potrawy jest jej prostota wykonania oraz zaskakująco niska cena. Wszystko przygotowuje się w ekspresowym tempie, a składniki są szeroko dostępne i tanie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na krokiety z ziemniakami

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule pokazujemy, jak usmażyć idealne racuchy. Ten tekst poświęcony został recepturze na pyszną domową chałkę.

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków

  • 2 jajka

  • 12 naleśników

  • natka pietruszki

  • sól

  • pieprz

  • olej

  • bułka tarta

Zacznij od rozdrobnienia kartofli. Możesz przecisnąć je przez praskę do ziemniaków lub rozgnieść je tłuczkiem. Umieść je w misce, dodaj do nich jedno jajko, sól, pieprz oraz garść świeżo siekanej natki pietruszki.

bananas-3700718 960 720

Dlaczego warto jeść dwa banany dziennie?

CZYTAJ DALEJ

Wymieszaj masę ziemniaczaną, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Nakładaj porcje masy na naleśniki i zawijaj je w kształt krokietów. Odłóż je na bok.

W misce rozbełtaj jajko i maczaj w nim zawinięte krokiety. W osobnym talerzu umieść bułkę tartą i obtaczaj w niej krokiety. Następnie smaż je na rozgrzanym oleju tak, aby powstała na nich złota panierka. Smacznego.

Klasyczne krokiety

Źródło: canva/Issaurinko, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >