Smakosze.pl Przepisy Szybkie pierniczki dla zabieganych. Dosyp 1 łyżkę popularnego składnika, będą nadzwyczaj apetyczne
canva/m.kucova

Szybkie pierniczki dla zabieganych. Dosyp 1 łyżkę popularnego składnika, będą nadzwyczaj apetyczne

19 grudnia 2022

Domowe pierniczki z dodatkiem kakao będą o niebo lepsze niż klasyczne, czy jakiekolwiek gotowce. Przygotujecie je nad wyraz sprawnie, a zjeść można będzie tuż po upieczeniu. Dzieci będą zachwycone, zwłaszcza jeśli później razem zajmiecie się dekorowaniem wypieków.

Jeśli szukacie sposobu na szybkie przygotowanie pierniczków, koniecznie spróbujcie wersji z kakao. Jego głęboki smak świetnie komponuje się z miodem i przyprawami korzennymi. Ciastka wychodzą mięciutkie, niezwykle aromatyczne i nieco ciemniejsze. Każdy się skusi.

Przepis na miękkie pierniczki kakaowe

Składniki:

  • 70 g masła

  • 80 g miodu

  • 2 duże jaja

  • 450 g mąki pszennej

  • 80 g cukru pudru

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 10 g ciemnego kakao

  • przyprawa do piernika

Jak zrobić pierniczki z kakao? Szybki przepis na świąteczne słodycze

Masło topimy w niewielkim rondlu. Studzimy je. Mąkę przesiewamy do większej miski wraz z sodą oczyszczoną. Dodajemy cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika. Mieszamy, po czym wbijamy jaja i wlewamy chłodne masło oraz miód.

Łączymy składniki i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Masę na pierniczki dzielimy na dwie części.

Każdą z nich osobno rozwałkowujemy na placek o grubości 5 mm (drugą porcję trzymamy w lodówce). Przy pomocy foremek wycinamy ciastka , a następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut. Przed podaniem dekorujemy lukrem .

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wigilijne wypieki. Szczególnie polecamy aromatyczną szarlotkę korzenną . Być może też skusi Was ekspresowy przepis na świąteczny piernik .

Pierniczki kakaowe są pyszne
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy