Siostra Anastazja robi fenomenalną kapustę z grzybami. Przepis jest już klasyką
Wieloletnie doświadczenie siostry Anastazji sprawia, że jej dania smakują, jak żadne inne. Aromatyczna kapusta z grzybami jest tego najlepszym przykładem. Klasyczna i sprawdzona receptura od lat rozpieszcza podniebienia Polaków. Musicie tego spróbować.
Niezwykłą kapustę z grzybami według siostry Anastazji przygotujesz z zaledwie kilku składników. Pamiętaj jednak, że grzyby użyte do tej potrawy wymagają kilkugodzinnego namoczenia. Zaplanuj przyrządzenie tej smakowitej kapusty z grzybami z odpowiednim wyprzedzeniem.
Przepis na obłędną kapustę z grzybami siostry Anastazji
Składniki:
1 i 1/2 kg kiszonej kapusty
5-6 dag suszonych grzybów
2 średnie ziemniaki
1 cebula
masło klarowane
sól
Jak przygotować przepyszną kapustę z grzybami?
Przygotuj warzywa do kapusty z grzybami. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na klarowanym maśle i pozostaw na patelni. Kapustę kiszoną drobno pokrój i ugotuj do miękkości.
Namoczone i oczyszczone grzyby ugotuj i pokrój w paseczki. Ziemniaki do kapusty z grzybami obierz i ugotuj. Miękkie warzywa potłucz w wodzie, w której się gotowały. W ziemniaczanej masie powinny zostać niewielkie grudki.
Miękkie i pokrojone grzyby dodaj do patelni z zeszkloną cebulą. Oba składniki podsmażaj na tłuszczu jeszcze chwilę. Następnie wszystkie składniki kapusty z grzybami dokładnie wymieszaj, dopraw solą i wstaw w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekaj przez 5-10 minut. Czy znasz ten świąteczny przysmak z ciasta drożdżowego? Niezwykły farsz do pasztecików zaproponowała córka Magdy Gessler.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czego nie dodawać do sałatki jarzynowej? 1 składnik powinien być zakazany
Sławomir zdradził swój patent na rybę. Niebywałe, gdzie ją smaży
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: siostra-anastazja