Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Siostra Anastazja robi fenomenalną kapustę z grzybami. Przepis jest już klasyką
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 19.12.2022 04:00

Siostra Anastazja robi fenomenalną kapustę z grzybami. Przepis jest już klasyką

kapusta z grzybami
Canva / derketta ; screen z filmu na kanale YouTube Wydawnictwo WAM

Wieloletnie doświadczenie siostry Anastazji sprawia, że jej dania smakują, jak żadne inne. Aromatyczna kapusta z grzybami jest tego najlepszym przykładem. Klasyczna i sprawdzona receptura od lat rozpieszcza podniebienia Polaków. Musicie tego spróbować.

Niezwykłą kapustę z grzybami według siostry Anastazji przygotujesz z zaledwie kilku składników. Pamiętaj jednak, że grzyby użyte do tej potrawy wymagają kilkugodzinnego namoczenia. Zaplanuj przyrządzenie tej smakowitej kapusty z grzybami z odpowiednim wyprzedzeniem.

Przepis na obłędną kapustę z grzybami siostry Anastazji

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg kiszonej kapusty

  • 5-6 dag suszonych grzybów

  • 2 średnie ziemniaki

  • 1 cebula

  • masło klarowane

  • sól

Jak przygotować przepyszną kapustę z grzybami?

Przygotuj warzywa do kapusty z grzybami. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na klarowanym maśle i pozostaw na patelni. Kapustę kiszoną drobno pokrój i ugotuj do miękkości.

Namoczone i oczyszczone grzyby ugotuj i pokrój w paseczki. Ziemniaki do kapusty z grzybami obierz i ugotuj. Miękkie warzywa potłucz w wodzie, w której się gotowały. W ziemniaczanej masie powinny zostać niewielkie grudki.

Miękkie i pokrojone grzyby dodaj do patelni z zeszkloną cebulą. Oba składniki podsmażaj na tłuszczu jeszcze chwilę. Następnie wszystkie składniki kapusty z grzybami dokładnie wymieszaj, dopraw solą i wstaw w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekaj przez 5-10 minut. Czy znasz ten świąteczny przysmak z ciasta drożdżowego? Niezwykły farsz do pasztecików zaproponowała córka Magdy Gessler.

Canva / aprilphoto
Canva / aprilphoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: siostra-anastazja