Zapomnij o gotowych uszkach. Pyszny dodatek do wigilijnego barszczu przygotujesz błyskawicznie
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Jeśli na pierwsze danie planujesz podać barszcz czerwony z uszkami, już teraz przygotuj uszka z suszonymi grzybami. Uszka możesz zamrozić. W ten sposób zaoszczędzisz w Wigilię sporo czasu, a cała rodzina będzie zachwycona ich pełnym, grzybowym smakiem i cienkim ciastem.
Uszka do barszczu wigilijnego możemy przygotować z kilkoma rodzajami farszu. Najbardziej popularne są uszka z pieczarkami, kapustą i suszonymi grzybami. Moim zdaniem te ostatnie są najsmaczniejsze i najlepiej łączą się z wigilijnym barszczem na zakwasie.
Wiele osób kupuje gotowe uszka, które jednak często są twarde po ugotowaniu lub słabo doprawione. Najlepsze uszka do barszczu przygotujemy w bardzo prosty sposób z kilku podstawowych składników. Wtedy będziemy mieć pewność, że dodatek do barszczu będzie idealny.
Ciasto na uszka do barszczu przygotowujemy podobnie jak na pierogi. Ciasto musi być cienkie, elastyczne, delikatne i dobrze wyrobione. Sam farsz przygotujmy natomiast z cebuli podsmażonej na maśle, suszonych grzybach i czerstwej kajzerce namoczonej w mleku. Farsz będzie bardzo aromatyczny.
Przepis na domowe uszka z suszonymi grzybami
Składniki na ciasto:
150 g mąki pszennej
jajko
sól
ok. pół szklanki wody
Składniki na farsz:
60 g grzybów suszonych
cebula
30 g czerstwej kajzerki
mleko do namoczenia bułki
sól, pieprz
masło klarowane do smażenia
Jak zrobić uszka do barszczu na Wigilię? Są o wiele smaczniejsze od gotowego produktu
Grzyby namocz dzień wcześniej i odstaw na całą noc, żeby zmiękły, następnie gotuj około 30- 40 minut na małym ogniu, żeby wywar częściowo odparował. Kajzerkę namocz w mleku, zeszklij na maśle cebulę.
Grzyby, cebulę i bułkę przepuść przez maszynkę do mięsa i dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli będzie za suche, wlej odrobinę wody po gotowaniu grzybów. Przygotuj ciasto: mąkę wsyp do miski, dodaj szczyptę soli, wbij jajko.
Do składników stopniowo wlewaj wodę, stale mieszając, aż ciasto będzie miało konsystencję ciasta na pierogi. Musi być elastyczne i jednolite. Ciasto rozwałkuj na stolnicy na cienki placek, podsypując mąką. Z ciasta wykrawaj kwadratowe kawałki o boku 3- 4 cm.
Na środek wyłóż nadzienie, złóż każdy kwadrat po przekątnej, zlep brzegi. Zlep dwa rogi u podstawy powstałego trójkąta. Uszka gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Gotowe uszka możesz również zamrozić- tu dowiesz się, jak najlepiej zamrozić pierogi, żeby się nie sklejały. Uszka zamroź w ten sam sposób. Barszcz wigilijny ugotuj na domowym zakwasie- tu poznasz przepis Kuronia na zakwas bez chleba razowego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sławomir zdradził swój patent na rybę. Niebywałe, gdzie ją smaży
Masz gotową kapustę z grzybami na święta? Gratulacje, teraz pamiętaj o ważnym szczególe
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama