Prosty przepis na ekspresowy piernik
Piernik jest typowym ciastem bożonarodzeniowym. Już sam jego wypiek wprowadza w domu świąteczną atmosferę dzięki aromatowi korzennych przypraw. Dlatego nie powinno go zabraknąć także i na twoim stole. Jeśli obawiasz się, że nie starczy ci czasu na jego przygotowanie — bez obaw, podajemy prosty przepis na ekspresowy piernik.
Przepisów na piernik jest dużo. Niektóre receptury każą zagniatać ciasto już na 3-4 tygodnie przed świętami, potem ciasto dojrzewa w chłodzie. Można je upiec tydzień wcześniej i trzymać w chłodnym miejscu, aż do świąt.
Na szczęście są też i takie przepisy, które pozwalają upiec piernik dosłownie w ostatniej chwili. Smakiem i aromatem nie ustępuje one piernikom dojrzewającym. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Prosty przepis na ekspresowy piernik
Składniki:
100 g masła
1 opakowanie przyprawy do piernika
2 łyżki miodu
2 łyżki ciemnego kakao
1 szklanka mleka
3 jajka
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
słoiczek powideł śliwkowych
polewa czekoladowa
Przygotowanie ekspresowego piernika
Masło pokrój na kawałki, włóż do rondelka. Dodaj przyprawę do piernika, miód i kakao. Podgrzewaj, często mieszając, aż składniki rozpuszczą się i połączą w jednolitą masę.
Masę zestaw z ognia, dodaj do niej mleko, wymieszaj. Do przestudzonej wbij jajka i wymieszaj całość rózgą.
Mąkę przesiej do miski z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszaj z cukrem. Dodaj płynną masę i całość zmiksuj, by nie było grudek.
Ciasto przelej do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz ok. 35 minut.
Ciasto wystudź, przekrój na dwa blaty. Przełóż je powidłami. Wierzch ciasta posmaruj polewą czekoladową, schłodź.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na świąteczne ciasta. Zobacz, jak przygotować Śnieżny Makowiec, a także jak zrobić wilgotny keks.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kwestiasmaku