Smakosze.pl Produkty Ta ryba jest zdrowsza i smaczniejsza niż dorsz. Kup, póki jest w promocji
Fot. Canva/Lubmila Zavialova

Ta ryba jest zdrowsza i smaczniejsza niż dorsz. Kup, póki jest w promocji

21 marca 2025

Miruna to jedna z tych ryb, które najlepiej gościć na naszych talerzach. Poławiana na dalekich oceanach, jest niezwykle zdrowa w dużej mierze przez to, że nie ma w sobie rtęci. Jednak to dalece nie koniec jej zalet. Tym bardziej, że w jest teraz w promocji!

Najzdrowsza ryba świata

Oczywiście rankingi, w których miruna wygrałaby jako najzdrowsza ryba świata, można traktować z lekkim przymrużeniem oka. Nikt nie rozdaje medali za zdrowość, a różne produkty mają swoje mocne i słabe strony. Jednak, choć większość jadalnych gatunków łączy wiele zalet, mają też jedną wspólną wadę. Jest nią rtęć, która może upośledzać rozwój układu nerwowego.

Dlatego warto zwracać szczególną uwagę na gatunki ryb, które są wolne od tego feleru. A miruna do takich właśnie należy. Żyje na obszarach południowego Pacyfiku , gdzie nie jest narażona na kontakt z nadmiarem rtęci i nie wchłania go łatwo.

tuszki z miruny
Fot. Canva
Usmaż jajecznicę i weź ciasto francuskie. To śniadanie zasługuje na medal

Dzika i pożywna

Kiedy mówimy, że miruna żyje w oceanie, to właśnie mamy na myśli. Choć to jedna z najbardziej rozpowszechnionych kulinarnie ryb (używa jej nawet McDonald's w swoich burgerach rybnych), nie pochodzi ona z hodowli , a z oceanicznych połowów z okolic Australii i Nowej Zelandii. Nawiasem mówiąc, dlatego czasem odradzają ją ekolodzy, mówiąc że poławianie jej niszczy ekosystem. Można jednak kupić mirunę ze zrównoważonych połowów.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Zwana także często grenadierem błękitnym lub mintajem patagońskim , ryba ta jest krewną dorsza . Mówi się nawet, że jest od niego lepsza pod wieloma względami. Jest niskokalorycznym wyborem i dostarcza wielu potrzebnych nam mikroelementów.

potrawka z miruny
Fot. Canva

Ryba lepsza niż dorsz

Miruna to przede wszystkim biała ryba , ma więc delikatny, jakby lekko słodkawy smak . Nie wybijają się w nim te umamiczne nuty, które znajdziemy w o wiele tłustszym łososiu. Jej mięso jest zwarte, a po obróbce łatwo dzieli się na mniejsze kawałki, nie rozwalając zupełnie. Nadaje się więc dobrze do smażenia i duszenia w potrawkach.

Sto gram mięsa miruny to gdzieś między 80 a 100 kalorii (dla porównania – łosoś ma ok. 200 kalorii). Mniejsza zawartość tłuszczu ma konsekwencje dla ilości kwasów omega, których miruna będzie zawierała mniej. Ma przy tym mnóstwo białka, dostarcza selenu, fosforu i jodu oraz tak potrzebnych nam aminokwasów.

filet z miruny
Fot. Canva

Miruna w promocji

Dlatego warto zwrócić uwagę na promocję , którą organizuje właśnie Dino . Opakowanie mrożonych filetów z miruny kosztuje tam niecałe 35 złotych, a zawiera 1,2 kg produktu. Wychodzi to w przeliczeniu na kilogram 29 zł. Promocja obowiązuje do 25 marca 2025 roku.

Kupiwszy mirunę należy rozmrozić ją powoli , a później – robić, co podpowie wyobraźnia. Filety takie przygotowywać można dokładnie tak samo jak dobrze znanego nam dorsza. Świetnie nadają się do smażenia, ale jeszcze lepsze będą upieczone w folii z ziołowymi dodatkami i plasterkiem cytryny . Lekko skropione oliwą, będą jednym z najzdrowszych obiadów, nie tylko na piątek.

Wypróbuj też przepis na prosty domowy chleb i sposób na rozmrażanie mięsa mielonego .

miruna w brytfannie
Fot. Canva
Dodawaj do zup i sosów zamiast kostek rosołowych. Wzmacnia serce i wspomaga trawienie
Wyrób ciasto i wrzuć do wrzątku. Niesamowite, co z tego wyjdzie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy