Usmaż jajecznicę i weź ciasto francuskie. To śniadanie zasługuje na medal

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i kluczowe jest to, aby z samego rana zjeść pożywnego i pełnowartościowego. Istnieje wiele przepisów na bardzo smakowite posiłki, które dodadzą nam energii na dalszą część dnia. Co warto zjeść? Przedstawiamy Wam przepis na przepyszne śniadanie, które zrobicie w mgnieniu oka.
Co zjeść na śniadanie?
Wiele osób pomija poranny posiłek, a to ogromny błąd. Bo co innego ma nam dodać więcej energii z samego rana jak nie śniadanie? Sama kawa nie wystarczy, dlatego warto wstać wcześniej i przygotować coś do jedzenia. Ważnych jest jednak kilka czynników, których warto przestrzegać. Przede wszystkim lepiej unikać jedzenia od razu po przebudzeniu, warto chwilę odczekać i dopiero zjeść.

Ponadto poranny posiłek powinien być smaczny, pożywny i pełnowartościowy. Popularnymi przekąskami są jajecznica, kanapki czy tosty. Warto również przygotować omlet z ulubionymi dodatkami. Jeśli jednak po jakimś czasie nudzi Wam się jedzenie tego samego, to wypróbujcie przepis na jajecznicę w cieście francuskim.

Jajecznica w cieście francuskim
Jajecznicę zna praktycznie każdy i na pewno wiele osób ją jadło. Dużo ludzi robi ją po swojemu, dodając ulubione składniki. My natomiast proponujemy, aby przygotować ją z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Do przyrządzenia takiego śniadania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1 cebula szalotka
- 125 g wędzonego boczku
- 7 jajek
- 275 g ciasta francuskiego
- 20 g szczypiorku
- 50 g tartej mozzarelli
- 5 pomidorków koktajlowych
- 20 g kiełków rzodkiewki
- sól
- pieprz
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszną jajecznicę w cieście francuskim?
Jajka zapieczone w cieście francuskim to świetny wybór na śniadanie. Jest to pożywny i pełnowartościowy posiłek, a przede wszystkim smaczny.
W pierwszej kolejności na rozgrzanej patelni smażymy boczek. Kiedy się odrobinę zarumieni, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę szalotkę. Smażymy do momentu, aż cebulka się zeszkli.
Następnie na talerzyk wbijamy 6 jajek i przekładamy je na patelnię. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy i starannie mieszamy do momentu, aż jajka się ładnie zetną.
W kolejnym kroku rozwijamy ciasto francuskie na papierze do pieczenia. Na środek wykładamy jajecznicę. Następnie posypujemy ją startą mozzarellą i drobno posiekanym szczypiorkiem, po czym dwa krótsze boki ciasta francuskiego nakładamy na jajecznicę. Z kolei dłuższe boki starannie nacinamy w paski, mniej więcej o grubości jednego centymetra. Następnie nakładamy je na przemian, tak aby uzyskać kształt rolady.
Tak przygotowaną jajecznicę w cieście francuskim smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 22 minuty. Musi ona nabrać pięknego złotego koloru.
Tak przygotowaną roladę dekorujemy kiełkami rzodkiewki i pomidorkami koktajlowymi.
Sprawdź przepis na pyszne ciasto marchewkowe. Zobacz, jak zrobić domowy odświeżacz powietrza z cytryny i liści laurowych.






































