Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Te patenty na rozmrażanie mięsa rozwalają system. 2 sposób to ideał, ale uważaj na ten paskudny błąd
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 21.03.2025 08:17

Te patenty na rozmrażanie mięsa rozwalają system. 2 sposób to ideał, ale uważaj na ten paskudny błąd

mrożone mięso
Fot. Shutterstock

Choć na pierwszy rzut oka w rozmrażaniu mielonego mięsa, nie ma nic trudnego, wiele kucharek i kucharzy popełnia jeden błąd. Jest o na tyle rażący, że może przyczynić się do dolegliwości trawiennych. Dlatego poznaj dwa sposoby na szybkie rozmrażanie mięsa mielonego , a za każdym razem będziesz robić to we właściwy sposób. 

Jak rozmrażać mięso mielone?

Mrożenie to najlepsza metoda na zachowanie świeżości żywności, ale wiąże się ona z długotrwałym rozmrażaniem. Najczęściej mrozimy mięso i mniej więcej wszyscy wiedzą, jak to zrobić, ale schody zaczynają się wtedy, kiedy produkt trzeba rozmrozić. Niektórzy rozmrażają mięso w ciepłej wodzie, a inni pozostawiają je na talerzu postawionym na kuchennym blacie. To dwie najgorsze metody, ponieważ mięso odtaje całkiem szybko, ale również szybko namnażają się w nim bakterie. Dlatego warto sięgnąć po lepsze metody.

Najbezpieczniejszą metodą jest rozmrażanie mięsa mielonego w zimnej wodzie. Produkty należy umieścić w naczyniu typu miska lub garnek, a następnie zalać zimną wodą. Trzeba mieć na uwadze jednak to, że produkt powinien znajdować się w szczelnie zamykanym opakowaniu, a w dodatku, co kilka minut trzeba wymieniać wodę na zimną. 

Zimna woda rozmraża, ponieważ mimo wszystko jest cieplejsza niż mięso, więc oddaje mu swoją energię cieplną. W ten sposób żywność jest ogrzewana, a lód ulega topnieniu. Rozmrażanie tą metodą zajmuje kilkanaście minut. 

mieso w wodzie.jpg
Fot. YouTube/MOMables - Laura Fuentes
Poszedł do Dino i podał kod BLIK. Pieniądze przepadły, a za zakupy nie zapłacił. Padł ofiarą oszustwa

Sposób na szybkie rozmrażanie mięsa mielonego

Często zdarza się, że zapominamy wyciągnąć mrożone mięso wcześniej i przypominamy sobie o tym, dopiero kiedy przystępujemy do przygotowania dania. Wtedy warto znać taki sposób ja ten, bo dzięki niemu mięso rozmrozisz bardzo szybko. 

Patent polega na tym, że do szybkiego rozmrażania niezbędna będzie kuchenka mikrofalowa. Mięso należy umieścić w środku urządzenia, a następnie odpowiednio je ustawić. Odradzamy korzystania z całej mocy urządzenia, ponieważ mięso zacznie się wtedy gotować, a jest to zjawisko niepożądane. 

Najlepszą opcją jest skorzystanie z gotowego trybu rozmrażania (najczęściej kryje się pod przyciskiem z napisem defrost) lub zmniejszenie mocy urządzenia o połowę. Pamiętaj, aby rozmrażane mięso wyjąć wcześniej z opakowania, a także o tym, aby co jakiś czas, wyłączać urządzenie, rozdzielać mięso nożem i ponownie rozmrażać. Maksymalny czas rozmrażania mielonego mięsa w mikrofalówce wynosi 5 minut. 

mikrofala.jpg
Fot. YouTube/MOMables - Laura Fuentes

Jak mrozić mięso mielone?

Wiesz już, jak poprawnie rozmrażać mięso, ale ważne jest także, aby poprawnie je mrozić. Najlepsza metoda mrożenia polega umieszczeniu mięsa w foliowym, szczelnie zamykanym woreczku. Następnie produkt należy spłaszczyć, a torbę zamknąć. 

Za pomocą patyczka lub innego przedmiotu należy podzielić zapakowane mięso. W ten sposób można podzielić je na równe porcje. Po zamrożeniu okaże się, że podział jest wciąż widoczny, a w dodatku nie trzeba rozmrażać całej porcji, tylko ułamać fragment i tylko go rozmrozić. To nowoczesny patent na mrożenie, ale także na oszczędzania, bo zużywasz tylko tyle mięsa, ile faktycznie potrzebujesz. 

Sprawdź również, jak pozbyć się rybików z domu, a także co wyjdzie z ciasta wrzuconego do wrzątku.

mrożenie.jpg
Fot. YouTube/Best Recipes Australia