Smakosze.pl Przepisy Ta surówka jest lepsza niż z restauracji. Robię ją z zapomnianego warzywa
Fot. Canva/lutavia

Ta surówka jest lepsza niż z restauracji. Robię ją z zapomnianego warzywa

12 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

To najlepsza surówka do obiadu. Jej smak bierze się z zapomnianego przez wszystkich warzywa. Zrób ją z przepisu poniżej i zaskocz domowników. Będą myśleli, że kupiłaś ją w restauracji. Najlepsze jest, jednak to, że jej przygotowanie zajmie ci tylko chwilę.

Surówka lepsza niż restauracji

Tę surówkę uwielbiam za niepowtarzalny smak oraz za to, że pasuje do każdego dania głównego. Nada się zarówno do tych mięsnych, bezmięsnych, jak i rybnych.

Moja rodzina mówi, że ta surówka jest lepsza niż restauracji. Nie ma, co się dziwić, bo to jedno warzywo nadaje jej niezwykłego smaku. Poniżej znajdziesz mój przepis oraz listę z potrzebnymi składnikami.

czarna rzepa.jpg
Fot. Canva/nadiasphoto
Tłumy broniły kultowego baru w Warszawie. „Zapiekanki to nasze dobro narodowe"

Tajemniczy składnik surówki

Zapomnianym, a jednocześnie tajemniczym składnikiem surówki jest czarna rzepa. Być może podobnie jak ja, nigdy nie słyszałaś o takim warzywie. Warto go jednak używać w kuchni, bo ma zupełnie inne wartości odżywcze oraz skład potrzebnych witamin. Oprócz niej będą potrzebne składniki z listy poniżej.

Składniki:

  • 1 czarna rzepa
  • 30 g śmietany 18%
  • pieprz
  • sól

Przepis na surówkę z rzepy

Zacznij od obrania rzepy. Następnie dokładnie ją umyj. Warzywo przekrój na mniejsze części i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Rzepę przełóż do miski.

Dodaj śmietanę. Całość przypraw solą oraz odrobiną pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Jeżeli surówka będzie zbyt mdła, możesz dodać odrobinę soku z cytryny. Gotową podawaj do obiadu i patrz, jak szybko znika.

tarcie rzepy.jpg
Fot. Canva/Ferumov
Ten rodzaj kawy ma dziś „urodziny”. Na jej cześć Google zmienił logo
Biorę cytrynę i pietruszkę i zalewam je wodą. Z tym sposobem zrzuciłam już 4 kg
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy