Ta surówka smakuje jak z chińskiej restauracji. Wszyscy proszą mnie o ten przepis
Nie masz pomysłu na warzywny dodatek do dzisiejszego obiadu? Poznaj przepis i zrób surówkę jak z chińskiej restauracji. Zachwyca smakiem, a w dodatku pasuje do wielu dań i to nie koniecznie azjatyckich. Przygotuj ją, a nie pożałujesz.
Surówka, którą uwielbiają wszyscy
Każdy, kto choć raz był w chińskiej restauracji, musiał spróbować surówki z kapusty i marchewki. Ten warzywny dodatek nie jest skomplikowany i powstaje z kilku składników, które są łatwo dostępne i aż dziwne, że nikt wcześniej nie wpadł na pomysł ich połączenia. Surówka świetnie łączy się daniami kuchni chińskiej, ale też z wieloma innymi. Dlatego bez obaw można podać ją z rybą lub mięsem.
Surówka nada daniu lekkości, a zwykły obiad stanie się prawdziwą ucztą. O tym, jak zrobić surówkę, dowiesz się z przepisu umieszczonego w dalszej części tekstu.

Surówka z kilku składników
Siłą tej surówki jest nie tylko smak i łatwość przygotowania, ale i niewielka ilość niezbędnych składników. Potrzebne będą warzywa, takie jak kapusta, marchew i cebula. Oprócz nich potrzebne będą również składniki na sos. To właśnie dzięki niemu ten obiadowy dodatek smakuje aż tak dobrze.
Dalsza część tekstu pod filmem.
O tym, z czego przygotować sos, dowiesz się, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Trzymaj się podanych proporcji, a surówka wyjdzie idealna.
Składniki:
- 1 główka kapusty
- 1 marchew
- 1 cebula
- 100 ml oleju
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki octu
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 ząbek czosnku

Surówka jak z chińskiej restauracji – przepis
Kapustę umyj, a następnie drobno ją poszatkuj i przełóż do miski. Obsyp ją solą. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę obierz i posiekaj w cienkie piórka. Oba warzywa przełóż do miski i wymieszaj.
Następnie przygotuj sos. Do miski wlej ocet, wodę oraz olej. Wsyp cukier oraz sól. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do miski. Składniki dokładnie wymieszaj, aby sypkie dodatki całkowicie się rozpuściły. Mieszaninę przelej do garnka, a następnie zagotuj. Gorący sos przelej do miski z warzywami. Wymieszaj składniki i surówka gotowa.
Sprawdź także, jak krytyk ocenił gołąbki od Magdy Gessler oraz dowiedz się, do czego wykorzystać czosnek i goździki.
