Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaj odrobinę do smażonych pieczarek. Żałuję, że nie wiedziałam o tym wcześniej
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 19.02.2025 21:00

Dodaj odrobinę do smażonych pieczarek. Żałuję, że nie wiedziałam o tym wcześniej

pieczarki
Fot. Canva/MyrKu

Smażone pieczarki są aromatycznym składnikiem zup i sosów. W prosty sposób możemy jednak sprawić, że będą jeszcze lepsze. Popularna przyprawa podkręca bowiem ich smak. Sos pieczarkowy z tego przepisu nie ma sobie równych. Żałuję, że nie znałam go wcześniej.

Najlepsze, co możesz dodać do pieczarek

Do smażonych pieczarek na sos, czy zupę pieczarkową, dodaj łyżkę jasnego sosu sojowego. Sos doskonale podkręci smak grzybów. Będą bardziej aromatyczne i esencjonalne. Dzieje się tak, ponieważ sos sojowy jest jednym z produktów, które posiadają smak umami, czyli „esencję pyszności”.

Smak umami określany jest jako głęboki, mięsisty. Nie oznacza to jednak, że znajdziemy go wyłącznie w grillowanym, czy smażonym mięsie. Przykładem produktów, które mają smak umami jest właśnie sos sojowy, wodorosty, leśne grzyby, czy orzechy. W polskich potrawach umami występuje między innymi w rosole i bigosie.

Niezbędnym składnikiem dobrego sosu pieczarkowego jest nie tylko sos sojowy, ale również przyprawy. Świeża natka pietruszki to nie wszystko. Do sosu dodaj jeszcze odrobinę suszonego tymianku oraz mieloną gałkę muszkatołową. 

Sos pieczarkowy doskonale będzie komponował się z makaronem, ziemniakami, kaszą, a także z mięsem drobiowym, wieprzowym, cielęciną i wołowiną. Doskonale podkreśli ich smak.

sos pieczarkowy.jpg
Fot. Canva
Zmiana zasad handlu w niedzielę. W życie weszły nowe przepisy

Przepis na aromatyczny sos pieczarkowy

Pieczarki przesmażone z sosem sojowym i aromatycznymi przyprawami sprawdzą się nie tylko do sosu. Przygotuj je w ten sposób, a następnie dodaj do zupy pieczarkowej. Smakuje wyśmienicie.

Dalsza część testu pod filmem

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 2 szalotki
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • natka pietruszki
  • łyżka jasnego sosu sojowego
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta suszonego tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek

Jak zrobić najlepszy sos pieczarkowy?

Pieczarki umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Szalotki drobno posiekaj. Na patelni rozpuść masło i dodaj oliwę, a następnie przesmaż cebulę. Dodaj pieczarki, oprósz je delikatnie solą, pieprzem i smaż, aż będą miękkie i puszczą sok.

pieczarki.jpg
Fot. Canva

Dodaj sos sojowy, tymianek, gałkę muszkatołową. Wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. Na patelnię wlej śmietankę i gotuj na wolnym ogniu, aż całość zgęstnieje. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i oprósz posiekaną natką pietruszki. Podaj z makaronem lub ulubionym mięsem, smacznego.

Na obiad polecamy również szybkie danie z patelni oraz domowe, tradycyjne kluski z okrasą.

sos pieczarkowy.jpg
Fot. Canva

 

Tagi: Grzyby Obiad Sos