Ta zupa jest hitem w moim domu. Przepis przywiozłem z wakacji
Zupa to bardzo popularne danie w naszym kraju. Przyjęło się, że jest ona podawana jako pierwsza podczas dwudaniowego obiadu, chwilę przed główną potrawą. Polskie zupy są pyszne, jednak warto czasami spróbować innych smaków, szczególnie z zagranicy. Poznajcie przepis na węgierską zupę rybną.
Halaszle, czyli węgierska zupa rybna
Halaszle to zupa rybna pochodząca z Węgier, przygotowywana na bazie karpia . Opcjonalnie jako dodatek można zastosować suma oraz drobnicę rybną. Połączenie smaków ryby i przeróżnych warzyw przerodzi się w fantastyczną potrawę.
Halasze to świetna propozycja na obiad, kiedy mamy ochotę odstąpić na chwilę od tradycyjnych polskich zup i dopuścić do naszego podniebienia nowe smaki. Jest to świetna zupa rybna z dodatkiem warzyw oraz przypraw, a jej aromat z pewnością zapamiętacie na długo .
![halaszle.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/halaszle_3259249cc5.jpg)
Przepyszna zupa na obiad
Tradycyjna zupa halaszle przygotowywana na bazie karpia to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny . Jeśli lubicie rybne smaki, ta potrawa jest właśnie dla Was. Zupę można ugotować na dwa sposoby: jeśli kupisz całego karpia, wykorzystaj głowy do ugotowania bulionu, resztę należy dokładnie obrać z ości i pokroić.
Jest również inny sposób, który wykorzystałem w przepisie. Zupę gotuję na wywarze warzywnym, a do dania wykorzystuję już gotowe filety z karpia . Zupa nie traci na smaku, a jest o wiele szybciej.
Składniki:
- 1 kg filetów z karpia
- 1,5-2l bulionu rybnego lub warzywnego
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki zielone
- 2 duże ziemniaki
- 2 duże cebule
- 1 marchew
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów lub passaty pomidorowej
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej
- 2-3 papryczki chili
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- 1/2 szklanki białego wina
- natka pietruszki
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak przygotować węgierską zupę halaszle?
Zupa rybna z karpia jest łatwa w przygotowaniu, a do tego jej smak rekompensuje czas poświęcony na gotowanie .
W pierwszej kolejności kroimy naszego karpia na kawałki, oprószamy solą oraz pieprzem i przekładamy do miski.
![Surowe kawałki karpia](https://images.iberion.media/images/origin/Kawalki_karpia_5c1476f356.jpg)
Następnie kroimy cebulę w plasterki, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelnię rozgrzaną oliwą wrzucamy wspomniane przed chwilą dwa składniki. Podsmażamy do momentu, aż się zeszklą . Przekładamy do garnka, podlewamy winem i gotujemy na małym ogniu.
W międzyczasie kroimy marchewkę w cienkie plasterki, paprykę na małe kawałki, ziemniaki w kostkę, a papryczki chilli drobno siekamy. Pokrojone składniki wrzucamy na rozgrzaną patelnię, doprawiamy solą i smażymy na dużym ogniu. Warzywa znajdujące się na patelni posypujemy papryką słodką i wędzoną. Wszystko dokładnie mieszamy i po chwili przekładamy nasze składniki do garnka, w którym wcześniej umieściliśmy cebulę, czosnek i wino . Całość starannie zalewamy bulionem i zagotowujemy.
W kolejnym kroku dodajemy pomidory i cały czas gotujemy. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną wcześniej rybę i gotujemy przez kolejne 15 minu t. W ostatnim kroku dekorujemy naszą zupę natką pietruszki.
Tak przygotowane danie możemy podać z chlebem razowym .
![Zupa rybna.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_rybna_ad59196c78.jpg)
Sprawdź przepis na sernik dubajski . Zobacz, jaka jest najlepsza zupa na odchudzanie .