Zapomnij o czekoladzie. Teraz hitem jest sernik dubajski
![sernik dubajski](https://images.iberion.media/images/1920/sernik1_749d0f4e01.jpg)
Sernik dubajski to ciasto w sam raz dla fanów czekolady dubajskiej. Jest pistacjowy, kremowy, na lekko ciągnącym spodzie. Z tą kombinacją nie może być inny niż pyszny.
Czekolada dubajska i jej sernik
Czekolada dubajska pojawiła się w Polsce jakby przed chwilą, ale szturmem wzięła nasze serca. Powstała właśnie w Dubaju w 2021 roku, a spośród innych czekolad wyróżnia ją nadzienie.
Składa się ono z masy pistacjowej i bliskowschodniego ciasta zwanego katafi. To ostatnie jest zaś połączeniem jakby waty z ciasta ze specjalnym rodzajem sera i syropem z cukru. Arabowie zajadają się tym od wieków, ale dopiero od niedawna można spróbować go jako składnika czekolady, która zainspirowała ten szczególny sernik.
Sernik dubajski z pistacjami
Ciasto katafi występuje także pod wieloma podobnymi nazwami, jak knafeh. Można je kupić w delikatesach tureckich i bliskowschodnich, najczęściej w półkilogramowych opakowaniach. Kupna może być także masa pistacjowa, choć tę można też przygotować samemu.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 kg sera z wiaderka
- 500 g mascarpone
- 250 g ciasta katafi
- 100 g masła
- 120 g kremu pistacjowego
- 120 g cukru
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 jajka
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki 36%
- 50 g pistacji niesolonych
Sernik z nadzieniem dubajskim
Ciasto katafi drobno kroimy i podprażamy przez kilka minut na suchej patelni. Kiedy się zarumieni, dodajemy 100 g masła i mieszamy. Ciasto nasączone masłem zdejmujemy z ognia. Na patelni dzielimy je na pięć części.
Dwie z tych części przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociskamy. Podpiekamy przez kilka minut w piekarniku w temperaturze 160 stopni z włączonym termoobiegiem. Wyjmujemy i studzimy.
Pozostałe ciasto mieszamy z 3 łyżkami cukru pudru. Dodajemy pastę z pistacji i dokładnie łączymy składniki. Ostawiamy je na bok.
Masa na sernik pistacjowy
Twaróg odsączamy i przekładamy do miski. Dodajemy mascarpone, jajka i cukier. Miksujemy na jednolitą masę i wykładamy na podpieczony spód.
Sernik wypiekamy przez kwadrans w temperaturze 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Zmniejszamy temperaturę do 100 stopni. Wypiekamy przez godzinę, a następnie studzimy w piekarniku, uchylając drzwiczki dopiero po jakimś czasie. Następnie sernik studzimy na blacie.
Na wierzch wystudzonego sernika nakładamy ciasto z pastą pistacjową. Czekoladę rozpuszczamy z kremówką i wylewamy na ciasto. Wykańczamy podprażonymi i posiekanymi pistacjami. Studzimy do temperatury pokojowej i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Wypróbuj też przepisy na tradycyjne pączki i dietetyczną zupę.
![rolada z jabłkami](https://images.iberion.media/images/origin/rolada_263d7141ee.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_443e16028d.jpg)
![Pyszne ciasto czekoladowe](https://images.iberion.media/images/origin/Ciasto_09677365b7.jpg)
![Jabłka z cynamonem](https://images.iberion.media/images/origin/Jablka_z_cynamonem_3246740dd5.jpg)
![deser z mleka zagęszczonego](https://images.iberion.media/images/origin/kakao1_c8a962ae89.jpg)
![obiad w przedszkolu](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_w_przedszkolu_ed8e35b721.jpg)
![Filety rybne](https://images.iberion.media/images/origin/ryba1_74674da76e.jpg)
![biedronka](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_shutterstock_Krzysztof_Bubel_Biedronka_be062b88fb.jpg)
![racuchy z cukrem pudrem](https://images.iberion.media/images/origin/racuchy1_752e036be1.jpg)
![faworki](https://images.iberion.media/images/origin/faworki_bdcc23e244.jpg)
![ciasto francuskie z jabłkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_jablkami_763db7a5fc.jpg)
![faworki](https://images.iberion.media/images/origin/5_F_Qmb7_Eg0c_Zupsr85bw_Ij0_faworki_c64631607e.jpg)
![wyrabianie ciasta](https://images.iberion.media/images/origin/wyrabianie_ciasta_6fc07d98b1.jpg)
![sernik z serduszkiem](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_6e9f6b328a.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_e18596fa9b.jpg)
![Kilka pączków posypanych cukrem pudrem](https://images.iberion.media/images/origin/Paczki_0237fceb2e.jpg)
![jajka po turecku](https://images.iberion.media/images/origin/jajka1_e8cd97b286.jpg)
![talerz pierogów](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi1_9390ccf305.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_d6eb6183f2.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_53772e85f4.jpg)
![jajecznica](https://images.iberion.media/images/origin/jajecznica_cbc4b4ab07.jpg)
![kotlety](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_z_kurczaka_8b125b60b4.jpg)
![banany](https://images.iberion.media/images/origin/banany_20a4837bf9.jpg)
![Pyszne i chrupiące faworki](https://images.iberion.media/images/origin/Faworki_Anny_Zysk_cdc5555235.jpg)
![Kilka surowych pierogów](https://images.iberion.media/images/origin/Pierogi_c8e7052c4c.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_8f690e5f25.jpg)
![Maciej Kurzajewski i mieszkanie](https://images.iberion.media/images/origin/Maciej_Kurzajewski_i_mieszkanie_eb7946c01e.png)
![Bratki](https://images.iberion.media/images/origin/Bratki_4_23924e8bce.jpg)
![zabawki](https://images.iberion.media/images/origin/aa924e87ae81503e81c34fbce5767fda_5bdd852e3c.jpg)
![dominikana](https://images.iberion.media/images/origin/dominikana_4b4a5e0156.jpg)
![owoce na sklepowych półkach](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_76_d6b4e54769.png)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/dziecko_0727178c3f.jpg)
![rolada z jabłkami](https://images.iberion.media/images/origin/rolada_263d7141ee.jpg)
![Zdjęcie gór z samolotu](https://images.iberion.media/images/origin/Zdjecie_gor_z_samolotu_bf5d9b4942.png)
![Rafał Brzoska, Donald Tusk](https://images.iberion.media/images/origin/brzoska_e7539407f1.jpg)
![Pismo z ZUS](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Szablony_Lelum_93_1209f70373.png)
![Akop Szostak](https://images.iberion.media/images/origin/Akop_Szostak_c41bb3da7a.png)
![mięso na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/mielone1_dd46f50ba2.jpg)