To najlepsza zupa na odchudzanie. Jem ją codziennie i chudnę w oczach

Oto prosty przepis na sycącą zupę, która pomoże utrzymać dietę. Jest pełna w smaku, przyprawiona nieco egzotycznie i naprawdę pyszna. Warto nagotować duży garnek i sięgać po nią nawet częściej niż raz dziennie.
Dietetyczne zupy
Większość zup niemal z definicji jest dietetyczna. Jednak nawet w tej kategorii niektóre są szczególne. Chodzi przeważnie o zupy warzywne, gęste i aromatyczne. Dzięki pełni smaku zaspokajają psychiczną potrzebę jedzenia lepiej niż rzadki i mało esencjonalny wywar.
Aby zupę można było nazwać naprawdę dietetyczną, musi też mieć dużo białka oraz błonnika. Dobre proporcje makroskładników sprawiają, że czujemy się syto i mamy to, co najważniejsze dla organizmu, kosztem mniejszej liczby kalorii. To drugie – że uczucie sytości utrzymuje się dłużej, nie mamy więc wyrzutu insuliny, który sprawia, że jesteśmy senni i chcemy rzucić się na słodycze.

Zupa z soczewicy na dietę
Wszystkie te wymogi spełnia zupa warzywna z curry i soczewicą. Ilustracje do naszego przepisu pochodzą z kanału Einfach leckere Rezepte, gdzie przygotowana jest ona z zielonej soczewicy. Możemy też użyć czerwonej, jeśli łatwiej ją kupić.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 100 g soczewicy
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 ziemniak
- 1-2 łodygi selera
- 3-4 ząbki czosnku
- Opcjonalnie: pomidory, papryka itp.
- Papryczka chili do smaku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki octu jabłkowego
- Przyprawy: kmin rzymski, kurkuma, słodka papryka
- Oliwa, sól, pieprz

Zupa soczewicowa
Soczewicę namaczamy przez 12 godzin, aż będzie miękka. Cebulę kroimy w pióra, marchewkę i selera w półplasterki. Czosnek rozgniatamy płazem noża. Jeśli używamy np. pomidorów czy papryki, kroimy je w kostkę.
W garnku na oleju przysmażamy warzywa pod przykryciem przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy odcedzoną soczewicę i na małym ogniu obsmażamy przez chwilę, dodając ocet, by warzywa nie straciły miękkości. Dodajemy sól, pieprz, przyprawy do smaku i ziele angielskie.

Po chwili do warzyw dodajemy pomidory z puszki. Mieszamy i podgrzewamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do mieszanki.
Dolewamy wody w takiej ilości, by przykryła warzywa. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dosypujemy do zupy posiekaną natkę pietruszki.
Wypróbuj też przepisy na puszyste racuchy i jajka w sosie koperkowym.






































