Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To najlepsza zupa na odchudzanie. Jem ją codziennie i chudnę w oczach
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 09.02.2025 12:38

To najlepsza zupa na odchudzanie. Jem ją codziennie i chudnę w oczach

zupa dietetyczna
Fot. youtube.com/Einfach-leckere-Rezepte

Oto prosty przepis na sycącą zupę, która pomoże utrzymać dietę. Jest pełna w smaku, przyprawiona nieco egzotycznie i naprawdę pyszna. Warto nagotować duży garnek i sięgać po nią nawet częściej niż raz dziennie.

Dietetyczne zupy

Większość zup niemal z definicji jest dietetyczna. Jednak nawet w tej kategorii niektóre są szczególne. Chodzi przeważnie o zupy warzywne, gęste i aromatyczne. Dzięki pełni smaku zaspokajają psychiczną potrzebę jedzenia lepiej niż rzadki i mało esencjonalny wywar.

Aby zupę można było nazwać naprawdę dietetyczną, musi też mieć dużo białka oraz błonnika. Dobre proporcje makroskładników sprawiają, że czujemy się syto i mamy to, co najważniejsze dla organizmu, kosztem mniejszej liczby kalorii. To drugie – że uczucie sytości utrzymuje się dłużej, nie mamy więc wyrzutu insuliny, który sprawia, że jesteśmy senni i chcemy rzucić się na słodycze.

składniki zupy
Fot. youtube.com/Einfach-leckere-Rezepte
Wielka zmiana w Biedronce. To odczuje każdy stały klient sieci

Zupa z soczewicy na dietę

Wszystkie te wymogi spełnia zupa warzywna z curry i soczewicą. Ilustracje do naszego przepisu pochodzą z kanału Einfach leckere Rezepte, gdzie przygotowana jest ona z zielonej soczewicy. Możemy też użyć czerwonej, jeśli łatwiej ją kupić.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 100 g soczewicy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 1-2 łodygi selera
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Opcjonalnie: pomidory, papryka itp.
  • Papryczka chili do smaku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • Przyprawy: kmin rzymski, kurkuma, słodka papryka
  • Oliwa, sól, pieprz
namoczona soczewica
Fot. youtube.com/Einfach-leckere-Rezepte

Zupa soczewicowa

Soczewicę namaczamy przez 12 godzin, aż będzie miękka. Cebulę kroimy w pióra, marchewkę i selera w półplasterki. Czosnek rozgniatamy płazem noża. Jeśli używamy np. pomidorów czy papryki, kroimy je w kostkę.

W garnku na oleju przysmażamy warzywa pod przykryciem przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy odcedzoną soczewicę i na małym ogniu obsmażamy przez chwilę, dodając ocet, by warzywa nie straciły miękkości. Dodajemy sól, pieprz, przyprawy do smaku i ziele angielskie.

krojenie selera
 

Po chwili do warzyw dodajemy pomidory z puszki. Mieszamy i podgrzewamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do mieszanki.

Dolewamy wody w takiej ilości, by przykryła warzywa. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dosypujemy do zupy posiekaną natkę pietruszki.

Wypróbuj też przepisy na puszyste racuchy i jajka w sosie koperkowym.

zupa w garnku
Fot. youtube.com/Einfach-leckere-Rezepte