Tabliczkę czekolady zawijam w ciasto francuskie. Ten deser przygotowuję w 1 minutę, ale znika znacznie szybciej
Jeśli chodzi o przepisy na desery, chyba nie da się prościej. Łączymy tu arkusz gotowego ciasta francuskiego i tabliczkę czekolady w przekąskę, która okazuje się zaskakująco bogata i pełna w smaku. Przypadnie do gustu zwłaszcza spragnionym słodyczy dzieciom, ale sprawdzi się też świetnie jako towarzyszka popołudniowej kawy.
Czekolada w cieście francuskim
Technicznie rzecz biorąc ten szybki przepis wykorzystuje tylko dwa produkty, a i to gotowce. Ciasto francuskie można bez problemu kupić gotowe, a nawet zamrozić, i to sprawia, że jest ono właściwie niezastąpione w kuchni . Inaczej pewnie rzadko sięgalibyśmy po ten dość pracochłonny przysmak.
W tym przepisie łączymy je z gorzką czekoladą – jedną z najzdrowszych odmian słodyczy – jakie w ogóle da się kupić. Czekolada o wysokiej zawartości kakao jest co prawda kaloryczna, nie ma jednak tak dużo cukru, a także bogata jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko czy magnez . Oczywiście cukier to w dalszym ciągu wróg zdrowej diety, ale w takiej postaci wroga można oswoić.
Przekąska z ciasta francuskiego
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Baking Day. Pokazuje on, że przepis ten można wzbogacić o np. orzechy czy banany, kosztem prostoty i tempa przygotowania. Jak zawsze – warto eksperymentować .
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 żółtko jaja
Czekolada zapiekana w cieście francuskim
Arkusz ciasta francuskiego rozpościeramy na stolnicy , a na jego środku układamy wzdłuż ulubioną czekoladę. Z arkusza wycinamy i odrzucamy tylko narożne prostokąty, które nie przylegają jednym bokiem do tabliczki. Pozostałą część ciasta wzdłuż dłuższego boku dzielimy na paski o szerokości 1-2 centymetry.
Ciasto wzdłuż krótszych boków zawijamy na czekoladę, a następnie układamy na niej, lekko po skosie, na zmianę pasek z prawej i z lewej strony tabliczki. Tak powstałą plecionkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem . Deser wstawiamy do piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut . Podajemy jeszcze ciepły, kiedy czekolada jest płynna w środku.
Wypróbuj też przepisy na niezwykłe smarowidło z twarogu i ekspresowe cytrynowe ciasto .