Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ułóż biszkopty w foremce i zalej tą masą. Nie znam prostszego przepisu na ciasto
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 03.05.2024 08:42

Ułóż biszkopty w foremce i zalej tą masą. Nie znam prostszego przepisu na ciasto

zalewanie biszkoptów masą
fot. youtube.com/dolciveloci89

Delikatne jak ptasie mleczko, słodko-kwaśne i ekspresowe w przygotowaniu – takie właśnie jest to cytrynowe ciasto. Nie trzeba go nawet piec – za bazę odpowiadają kupne biszkopty, a masę, którą je zalewamy, przygotujemy ekspresowo w rondelku.

Ciasto bez pieczenia

Sok z cytryny wykorzystujemy w kuchni często dość nieśmiało, obawiając się nadmiaru cierpkiego smaku. Ten przepis pomoże niejednej gospodyni przekonać się do zmiany tego podejścia. Ciasto to można bowiem określić jako niezwykle cytrynowe.

Kwasowość cytryny została tu jednak zrównoważona słodyczą, pochodzącą między innymi z białej czekolady. Ten słodki – zdaniem niektórych nieznośnie słodki – wariant czekolady pozbawionej kakao dobrze sprawdza się w zestawieniu z sokiem cytrynowym pokazując, że słodycz i kwasowość nie znoszą się nawzajem, a jedynie balansują.

masa na ciasto
fot. youtube.com/dolciveloci89
Żadna śmietana. Zalewam mizerię tym składnikiem i smakuje jak marzenie

Ciasto na bazie biszkoptów

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Dolci veloci 89. W ich wydaniu ciasto udekorowane jest wiórkami kokosowymi. Warto jednak po prostu posypać je startą skórką z cytryn. Należy pamiętać, by zrobić to przed wyciśnięciem soku z owoców – w przeciwnym razie będzie trudniej.

Składniki

  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów typu kocie języczki
  • ½ l mleka (oraz dodatkowo mleko do namoczenia biszkoptów)
  • 2 żółtka jajek
  • 80 g cukru
  • Skórka i sok z 1 cytryny
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 80 g białej czekolady

Przepis na ciasto z biszkoptami

Dno otwieranej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki dzielimy na połówki i namaczamy je w mleku. Należy uważać, by nie nasiąkły zanadto i zachowały kształt. Herbatniki ustawiamy w tortownicy gęsto, na sztorc.

Do rondelka wrzucamy żółtka, zasypujemy cukrem i zalewamy sokiem z cytryny. Rózgą wyrabiamy je na jednolitą masę. Dodajemy skrobię kukurydzianą i dokładnie mieszamy, a następnie zalewamy mlekiem i mieszamy jeszcze raz.

Rondelek ustawiamy na palniku ustawionym na średnią moc i, mieszając, doprowadzamy do zagęszczenia budyniowej masy. Kiedy będzie gęsta, zdejmujemy ją z palnika i dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy, by dokładnie rozprowadzić słodycz w masie.

Jeszcze gorącym budyniem zalewamy herbatniki i szpatułką rozprowadzamy masę, by dostała się we wszystkie zakamarki. Formę odstawiamy do przestudzenia. Posypujemy skórką otartą z cytryny, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin. Taki deser doskonale smakuje z herbatą, a jeszcze lepiej – z włoskim likierem limoncello.

Wypróbuj też przepisy na szybkie ciasto z herbatnikami i jabłkami oraz prosty obiad jednogarnkowy.

gotowe ciasto cytrynowe
fot. youtube.com/dolciveloci89