Smakosze.pl Dieta Tajemnicze danie kucharza reprezentacji. Wiemy, co nasi jedzą przed meczem. I mamy przepis
Fot. Canva/chengyuzheng; oksanashyriaievaphotos

Tajemnicze danie kucharza reprezentacji. Wiemy, co nasi jedzą przed meczem. I mamy przepis

15 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Poznaliśmy tajemnicze danie kucharza reprezentacji Polski. Ostatnie, jakie nasi piłkarze jedzą przed meczem. To, z czego je przygotowuje, może zaskoczyć, ale to właśnie ten składniki gwarantuje sportowcom siłę i niezbędne węglowodany. Poznaj jego przepis i włącz to danie do swojej diety, a nie pożałujesz.

Kucharz jest najważniejszy

Tomasz Leśniak od 2006 roku jest kucharzem reprezentacji Polski w piłce nożnej. Niektórzy mówią, że nikt nie ma tak długiego stażu w drużynie, jak on. Dodatkowo Leśniak w przerwach pomiędzy zgrupowaniami i wyjazdami meczowymi prowadzi w Krakowie własną restaurację Nota Resto , która jest rekomendowana przez przewodnik Michelin.

Pracę dla drużyny narodowej oraz układanie jadłospisu zawsze wspomina miło, choć zdarzały się sytuacje ekstremalne, gdzie często musiał wykazać się kreatywnością.

Pamiętam wyjazd do Kazachstanu na eliminacje do Euro 2008. Mieszkaliśmy w spartańskich warunkach. Na dworze 35 stopni Celsjusza, a gospodarze na przyczepie ciągniętej przez łazika przywieźli mi pół krowy i oznajmili, żebym ją ugotował. Zaprotestowałem i zażądałem, żebyśmy po niezbędne produkty pojechali do marketu. Nabyłem produkty, które udało się dostosować do naszych potrzeb – wspominał kucharz w wywiadzie dla Faktu.

ka sza.jpg
Fot. Canva/peredniankina
Miksuję z liśćmi laurowymi i zyskuję najlepszy nawóz do ogórków. Zawsze mam udane zbiory

Ten składnik jest najważniejszy

Jednak to nie wołowina i inne składniki wchodzą w skład ostatniego dania, jakie nasi piłkarze jedzą przed meczem. Tajemniczym daniem kucharza polskiej reprezentacji jest gryczanka. Leśniak przygotowuje je z niepalonej kaszy gryczanej oraz mleka migdałowego. Piłkarze, jedząc to danie cztery godziny przed meczem, dostarczają swojemu organizmowi niezbędnych węglowodanów oraz energii i siły.

My postanowiliśmy nieco zmodyfikować przepis krakowskiego kucharza i do kaszy zna melku dodaliśmy odrobinę owoców. Wszystkie potrzebne składniki wraz z przepisem znajdziesz w dalszej części artykułu. Przygotuj z niego gryczankę i zachwyć się jej smakiem.

Składniki:

  • 50 g niepalonej kaszy gryczanej
  • 230 ml mleka migdałowego
  • 1 banan
  • cynamon
  • płatki migdałowe

Przepis na gryczankę

Kaszę bardzo starannie wypłucz w kilku wodach i ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Jednak zamiast wody wykorzystaj do tego mleko migdałowe. Kaszę przełóż do miski. Obranego banana pokrój w cienkie plastry.

Do gryczanki dodaj pokrojnego. Całość obsyp odrobiną cynamonu oraz płatkami migdałowymi. Takie danie spożywaj na śniadanie, a będziesz miała wiele niezbędnej energii. Możesz użyć do niego dowolnych owoców. Sprawdź, który owoc jest najzdrowszy i zobacz, z jakiego warzywa Wachowicz robi farsz na pierogi .

banany.jpg
Fot. Canva/Mzina
Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Zrobiłam je z przepisu Heni
Weź jajka i truskawki i odpal blender. Takich naleśników jeszcze nie jadłeś
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy