Tajemnicze danie kucharza reprezentacji. Wiemy, co nasi jedzą przed meczem. I mamy przepis
Poznaliśmy tajemnicze danie kucharza reprezentacji Polski. Ostatnie, jakie nasi piłkarze jedzą przed meczem. To, z czego je przygotowuje, może zaskoczyć, ale to właśnie ten składniki gwarantuje sportowcom siłę i niezbędne węglowodany. Poznaj jego przepis i włącz to danie do swojej diety, a nie pożałujesz.
Kucharz jest najważniejszy
Tomasz Leśniak od 2006 roku jest kucharzem reprezentacji Polski w piłce nożnej. Niektórzy mówią, że nikt nie ma tak długiego stażu w drużynie, jak on. Dodatkowo Leśniak w przerwach pomiędzy zgrupowaniami i wyjazdami meczowymi prowadzi w Krakowie własną restaurację Nota Resto , która jest rekomendowana przez przewodnik Michelin.
Pracę dla drużyny narodowej oraz układanie jadłospisu zawsze wspomina miło, choć zdarzały się sytuacje ekstremalne, gdzie często musiał wykazać się kreatywnością.
Pamiętam wyjazd do Kazachstanu na eliminacje do Euro 2008. Mieszkaliśmy w spartańskich warunkach. Na dworze 35 stopni Celsjusza, a gospodarze na przyczepie ciągniętej przez łazika przywieźli mi pół krowy i oznajmili, żebym ją ugotował. Zaprotestowałem i zażądałem, żebyśmy po niezbędne produkty pojechali do marketu. Nabyłem produkty, które udało się dostosować do naszych potrzeb – wspominał kucharz w wywiadzie dla Faktu.
Ten składnik jest najważniejszy
Jednak to nie wołowina i inne składniki wchodzą w skład ostatniego dania, jakie nasi piłkarze jedzą przed meczem. Tajemniczym daniem kucharza polskiej reprezentacji jest gryczanka. Leśniak przygotowuje je z niepalonej kaszy gryczanej oraz mleka migdałowego. Piłkarze, jedząc to danie cztery godziny przed meczem, dostarczają swojemu organizmowi niezbędnych węglowodanów oraz energii i siły.
My postanowiliśmy nieco zmodyfikować przepis krakowskiego kucharza i do kaszy zna melku dodaliśmy odrobinę owoców. Wszystkie potrzebne składniki wraz z przepisem znajdziesz w dalszej części artykułu. Przygotuj z niego gryczankę i zachwyć się jej smakiem.
Składniki:
- 50 g niepalonej kaszy gryczanej
- 230 ml mleka migdałowego
- 1 banan
- cynamon
- płatki migdałowe
Przepis na gryczankę
Kaszę bardzo starannie wypłucz w kilku wodach i ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Jednak zamiast wody wykorzystaj do tego mleko migdałowe. Kaszę przełóż do miski. Obranego banana pokrój w cienkie plastry.
Do gryczanki dodaj pokrojnego. Całość obsyp odrobiną cynamonu oraz płatkami migdałowymi. Takie danie spożywaj na śniadanie, a będziesz miała wiele niezbędnej energii. Możesz użyć do niego dowolnych owoców. Sprawdź, który owoc jest najzdrowszy i zobacz, z jakiego warzywa Wachowicz robi farsz na pierogi .