Wachowicz robi pierogi z uwielbianym warzywem. Właśnie zaczął się na niego sezon
![pierogi i Ewa Wachowicz](https://images.iberion.media/images/1920/pierogi_wachowicz_9e8898d4ce.jpg)
Uwielbiasz gotować z sezonowych produktów? W takim razie poznaj przepis Ewy Wachowicz na pierogi, w których farsz będzie przygotowany z warzywa, na który sezon właśnie się rozpoczął. Poznaj przepis i zaskocz swoich domowników podczas obiadu. Na pewno poproszą o dokładkę.
Pierogi od Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz od lat dzieli się przepisami w swoich licznych programach kulinarnych. Od dłuższego czasu dziennikarka posiada również stronę internetową, gdzie regularnie publikuje autorskie przepisy.
Niedawno to właśnie tam Wachowicz podzieliła się z czytelnikami przepisem na pierogi, w których znalazł się zaskakujący składnik. Nie uwierzysz, jakie sezonowe warzywo wykorzystała znana kucharka.
![bób.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/bob_2b073a44a4.jpg)
![bób.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/bob_7a465246e9.jpg)
Przestałem dodawać mleko do racuchów. Z tym składnikiem wychodzą 100 razy lepsze
Nie może zabraknąć tego składnika
Warzywo, z którego Wachowicz przygotowała farsz to bób. Obecnie zaczął się sezon na to warzywo, więc to dobry pretekst, aby przygotować z nim pierogi. Oprócz samego bobu potrzebne są także inne składniki. Wszystkie zostały umieszczone na liście poniżej. Sprawdź ją, przygotuj składniki, a później zrób je z przepisu Wachowicz.
Składniki:
- 450 g bobu
- 2 ½ szklanki mąki
- 400 g maślanki
- 250 g sera ricotta
- 200 g boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 gałązka rozmarynku
- 1 łyżka oleju
- pieprz
- sól
Przepis na pierogi z bobem
Bób ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości, a następnie odcedź go i obierz z łupin. Na stolnicę wysyp mąkę i wlej maślankę. Zagnieć składniki na jednolite i gładkie ciasto.
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż go na patelni. Następnie dodać drobno posiekaną w kostkę cebulę i smaż ją, do momentu zarumienienia. Do miski przełóż obrany bób i dodaj do niego ricottę, podsmażony boczek i cebulę. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do pozostałych składników. Wsyp pieprz, sól oraz drobno posiekany rozmaryn. Całość dokładnie wymieszaj na jednolity i gładki farsz.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wytnij okrągłe placki. Na każdy z nich nałóż farsz, a następnie sklej krawędzie. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku. Wyciągnij je z wody dopiero 3 minuty od wypłynięcia. Gotowe pierogi podaj obiad i patrz, jak szybko znikają. Sprawdź przepis na zaskakujące śniadanie oraz wypróbuj przepis na sałatkę z kaszą.
![pieorgi.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/pieorgi_50781f4005.jpg)
![ciasto jabłecznik](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_jablecznik_6d6fa0cb95.jpg)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/bulki_kuron_2dfe545afa.jpg)
![jagodzianki i siostra Anastazja](https://images.iberion.media/images/origin/jagodzianki_c4d24c960d.jpg)
![zupa ogórkowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_ogorkowa_e5b7a60f9e.jpg)
![zupa krem z bobu](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_krem_z_bobu_eb1bb6a12f.jpg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_1f4bc766ea.jpg)
![ryba](https://images.iberion.media/images/origin/ryba_38e940db06.jpg)
![sałatka z pomidorów](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_af8f63b6fb.jpg)
![ziemniaki w sosie](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_w_sosie_e24040d51a.jpg)
![kanapki z mięsem mielonym](https://images.iberion.media/images/origin/kanapki_2_96fd2da0d3.jpg)
![kotlety gyros](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_gyros_de33fa9c93.jpg)
![cukinia w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_b0d42b12f8.jpg)
![kotlety rybne](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_rybne_a9747d1e8a.jpg)
![kolacja](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_4b11152d82.jpg)
![surówki](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_60a342eae0.jpg)
![szakszuka](https://images.iberion.media/images/origin/szakszuka_b63ea74e19.jpg)
![wiszące udka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszace_udka_12225c951d.jpg)
![faszerowane papryki](https://images.iberion.media/images/origin/faszerowane_papryki_20f3c1c9b1.jpg)
![rolada truskawkowa](https://images.iberion.media/images/origin/deser_z_truskawek_e8b2b1135e.jpg)
![obiad z mięsa mielonego](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_d48868bad3.jpg)
![pieczona pierś z kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak_strzelczyk_865011ca4e.jpg)
![gołąbki i siostra Aniela](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_2_64d9d3cc34.jpg)
![ogórki kanapkowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kanapkowe_d783fd0b9f.jpg)
![sernik na zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_38609e143e.jpg)
![smażone mięso z rosołu](https://images.iberion.media/images/origin/mieso_rosol_a0685b154d.jpg)
![ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_adfbbafdab.jpg)
![Marta Warchoł, Iwona Widomska](https://images.iberion.media/images/origin/warchol_141fa5e161.png)
![ogórki gruntowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gruntowe_a818a8421a.jpg)
![Kuba i Ania z "Rolnika"](https://images.iberion.media/images/origin/Anna_i_Kuba_z_Rolnika_5173b6da24.jpg)
![Ewa Gawryluk](https://images.iberion.media/images/origin/fot_Zlota_Scena_27819c4316.jpg)
![Ogórki i pomidory](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_i_pomidory_41e6a02680.jpg)
![Historia kuchni polskiej TVP](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_19_T095016_973_36d42c063d.jpg)
![podlewanie pomidorów](https://images.iberion.media/images/origin/gnojowka_9aa6f4613c.jpg)
![domowe jagodzianki](https://images.iberion.media/images/origin/domowe_jagodzianki_ddf0273c3f.png)
![Ewa Wachowicz](https://images.iberion.media/images/origin/Ewa_Wachowicz_bd092127e5.jpg)