Wachowicz robi pierogi z uwielbianym warzywem. Właśnie zaczął się na niego sezon
Uwielbiasz gotować z sezonowych produktów? W takim razie poznaj przepis Ewy Wachowicz na pierogi, w których farsz będzie przygotowany z warzywa, na który sezon właśnie się rozpoczął. Poznaj przepis i zaskocz swoich domowników podczas obiadu. Na pewno poproszą o dokładkę.
Pierogi od Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz od lat dzieli się przepisami w swoich licznych programach kulinarnych. Od dłuższego czasu dziennikarka posiada również stronę internetową, gdzie regularnie publikuje autorskie przepisy.
Niedawno to właśnie tam Wachowicz podzieliła się z czytelnikami przepisem na pierogi, w których znalazł się zaskakujący składnik. Nie uwierzysz, jakie sezonowe warzywo wykorzystała znana kucharka.
Przestałem dodawać mleko do racuchów. Z tym składnikiem wychodzą 100 razy lepsze
Nie może zabraknąć tego składnika
Warzywo, z którego Wachowicz przygotowała farsz to bób. Obecnie zaczął się sezon na to warzywo, więc to dobry pretekst, aby przygotować z nim pierogi. Oprócz samego bobu potrzebne są także inne składniki. Wszystkie zostały umieszczone na liście poniżej. Sprawdź ją, przygotuj składniki, a później zrób je z przepisu Wachowicz.
Składniki:
- 450 g bobu
- 2 ½ szklanki mąki
- 400 g maślanki
- 250 g sera ricotta
- 200 g boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 gałązka rozmarynku
- 1 łyżka oleju
- pieprz
- sól
Przepis na pierogi z bobem
Bób ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości, a następnie odcedź go i obierz z łupin. Na stolnicę wysyp mąkę i wlej maślankę. Zagnieć składniki na jednolite i gładkie ciasto.
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż go na patelni. Następnie dodać drobno posiekaną w kostkę cebulę i smaż ją, do momentu zarumienienia. Do miski przełóż obrany bób i dodaj do niego ricottę, podsmażony boczek i cebulę. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do pozostałych składników. Wsyp pieprz, sól oraz drobno posiekany rozmaryn. Całość dokładnie wymieszaj na jednolity i gładki farsz.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wytnij okrągłe placki. Na każdy z nich nałóż farsz, a następnie sklej krawędzie. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku. Wyciągnij je z wody dopiero 3 minuty od wypłynięcia. Gotowe pierogi podaj obiad i patrz, jak szybko znikają. Sprawdź przepis na zaskakujące śniadanie oraz wypróbuj przepis na sałatkę z kaszą.