Tak babkę wielkanocną robiła moja babcia. Jeden dodatek zaskoczy każdego, mało kto o nim pamięta
Babka wielkanocna wkrótce trafi na nasze świąteczne stoły. Robię ją, tak jak moja babcia. Receptura gwarantuje puszyste i wyrośnięte ciasto, która rozpływa się w ustach. Będzie ono hitem na wielkanocnym stole.
Babka wielkanocna najlepsza z przepisu babci
Babka wielkanocna słynie z pysznego smaku, delikatności i puszystości. Wkładamy ja też do święconki, a ma ona symbolizować szeroko pojęte umiejętności . Dawniej pieczono ją w piecu chlebowym w Wielki Piątek . Wierzono, że gdy w pobliżu rosnącego ciasta pojawi się chłop, to babka opadnie. Kładziono też gorące ciasto na poduszkach i kołysano do momentu wystygnięcia, jak małe dziecko.
Teraz już raczej tego się nie robi. Jednak dalej korzystamy z przepisów z dawnych lat. Na Wielkanoc piekę babkę z przepisu babci. Wychodzi znakomita, a jeden dodatek może zaskoczyć, bo do ciasta daję ziemniaki. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Henia Foks. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak upiec babkę wielkanocną z przepisu babci?
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 ugotowane ziemniaki
- szczypta soli
- 100 g masła
- 5 dkg drożdży
- ¾ szklanki mleka
Drożdże należy wkruszyć do mleka, dodać 2 łyżki cukru i wymieszać. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę . Dodaj do mąki, wsyp też mąkę ziemniaczaną. Jajka z cukrem ubij na puszystą masę. Dodaj ją do mąki, wlej rozczyn drożdżowy i dokładnie wymieszaj lub zmiksuj.
Jeśli ciasto będzie za gęste, to możesz dolać mleko. Gdy będzie ciasto dobrze wyrobione, wlej do niego stopione masło. Składniki wymieszaj i odstaw na 60 minut. Formę do babki wysmaruj masłem i przełóż do niej ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
Babka wielkanocna, która rozpływa się w ustach
Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 60 minut. Po upieczeniu babkę wielkanocną możesz posypać startą czekoladą lub cukrem pudrem . Ciasto zostaw do całkowitego wystudzenia. Wychodzi niezwykle puszysta, pięknie wyrasta i jest pyszna.
Polecam przepis na to wielkanocne ciasto, bo dzięki niemu babka zawsze się udaje. Efektowna, wysoka i zachwycająca smakiem, będzie pysznie smakować podczas świąt wielkanocnych. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciastka w kształcie jajek. Podpowiadaliśmy też, jaki olej jest najlepszy do smażenia.