Smakosze.pl Przepisy Tak babkę wielkanocną robiła moja babcia. Jeden dodatek zaskoczy każdego, mało kto o nim pamięta
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl

Tak babkę wielkanocną robiła moja babcia. Jeden dodatek zaskoczy każdego, mało kto o nim pamięta

22 marca 2024

Babka wielkanocna wkrótce trafi na nasze świąteczne stoły. Robię ją, tak jak moja babcia. Receptura gwarantuje puszyste i wyrośnięte ciasto, która rozpływa się w ustach. Będzie ono hitem na wielkanocnym stole.

Babka wielkanocna najlepsza z przepisu babci

Babka wielkanocna słynie z pysznego smaku, delikatności i puszystości. Wkładamy ja też do święconki, a ma ona symbolizować szeroko pojęte umiejętności . Dawniej pieczono ją w piecu chlebowym w Wielki Piątek . Wierzono, że gdy w pobliżu rosnącego ciasta pojawi się chłop, to babka opadnie. Kładziono też gorące ciasto na poduszkach i kołysano do momentu wystygnięcia, jak małe dziecko.

Teraz już raczej tego się nie robi. Jednak dalej korzystamy z przepisów z dawnych lat. Na Wielkanoc piekę babkę z przepisu babci. Wychodzi znakomita, a jeden dodatek może zaskoczyć, bo do ciasta daję ziemniaki. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Henia Foks. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

babka wielkanocna
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl
Żaden rosół, żadna jarzynowa. Przy tej zupie inne mogą się schować, mogłabym ją jeść non stop

Jak upiec babkę wielkanocną z przepisu babci?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 5 dkg drożdży
  • ¾ szklanki mleka

Drożdże należy wkruszyć do mleka, dodać 2 łyżki cukru i wymieszać. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę . Dodaj do mąki, wsyp też mąkę ziemniaczaną. Jajka z cukrem ubij na puszystą masę. Dodaj ją do mąki, wlej rozczyn drożdżowy i dokładnie wymieszaj lub zmiksuj.

Jeśli ciasto będzie za gęste, to możesz dolać mleko. Gdy będzie ciasto dobrze wyrobione, wlej do niego stopione masło. Składniki wymieszaj i odstaw na 60 minut. Formę do babki wysmaruj masłem i przełóż do niej ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.

Babka wielkanocna, która rozpływa się w ustach

Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 60 minut. Po upieczeniu babkę wielkanocną możesz posypać startą czekoladą lub cukrem pudrem . Ciasto zostaw do całkowitego wystudzenia. Wychodzi niezwykle puszysta, pięknie wyrasta i jest pyszna.

Polecam przepis na to wielkanocne ciasto, bo dzięki niemu babka zawsze się udaje. Efektowna, wysoka i zachwycająca smakiem, będzie pysznie smakować podczas świąt wielkanocnych. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciastka w kształcie jajek. Podpowiadaliśmy też, jaki olej jest najlepszy do smażenia.

babka wielkanocna
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl
Przepis na tę sałatkę dostałem od cioci. Zrobię ją na Wielkanoc
Żadne moczenie w mleku. Okrasa ma o wiele lepszy patent na soczystą wątróbkę
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy