Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Żadne moczenie w mleku. Okrasa ma o wiele lepszy patent na soczystą wątróbkę
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 21.03.2024 21:33

Żadne moczenie w mleku. Okrasa ma o wiele lepszy patent na soczystą wątróbkę

Wątróbka Karola Okrasy
fot. instagram.com/karol.okrasa; Canva

Ten przepis na marynowaną wątróbkę, który pokazał Karol Okrasa, nie ma sobie równych. Nowy pomysł na ten niezwykły produkt całkowicie zmienia jego oblicze.

Zmiękczanie wątróbki

Wątróbka to jeden z najpopularniejszych w Polsce podrobów. Łatwa do kupienia i tania, jest świetnym wyborem na zdrowy obiad. Do przezwyciężenia jest właściwie tylko jeden kłopot.

Wątróbka potrafi być twarda i gumowata. Rozwiązaniem, które ma temu przeciwdziałać, jest namaczanie jej w mleku. Taką opcję wybieramy najczęściej. Karol Okrasa pokazał jednak, że można inaczej.

wątróbka na patelni
fot. Canva
Sprawdziłem ten przepis na schab i nie chcę już jeść innego. Wychodzi idealnie soczysty Stary lek na cukrzycę też odchudza. Ozempic ma konkurencję

Marynowana wątróbka

Czasem proste rozwiązania przychodzą do głowy jako ostatnie. Marynowanie mięsa nie jest przecież niczym nowym. Tymczasem kiedy myślimy o wątróbce, przychodzi nam do głowy często tylko mleko. Warto więc wypróbować ten niezwykły przepis na starą dobrą wątróbkę z cebulą i jabłkiem.

Składniki

  • ¼ kg wątróbki drobiowej
  • 2 jabłka
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 40 g masła
  • 60 ml oleju wysokiej jakości
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 gałązki rozmarynu
  • Sól, pieprz

Wątróbka w pysznym sosie

Wątróbkę czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy olejem, dodajemy posiekaną połowę rozmarynu i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do zamarynowania na jakiś czas. Można wątróbkę zamknąć w torebce strunowej bez dostępu powietrza i umieścić na chwilę w lodówce.

Cebulę kroimy w grube pióra. Podsmażamy ją na odrobinie oleju, partiami, by się zeszkliła i lekko przyrumieniła, ale nie była uduszona. Po podsmażeniu zdejmujemy ją na osobną miskę.

Wątróbkę podsmażamy na dość dużej mocy palnika, by z zewnątrz była rumiana, ale w środku nie ścięta do końca. Po podsmażeniu odkładamy ją na osobny talerz i przykrywamy, by temperatura wyrównała się w mięsie. Dzięki temu nie będzie w środku zbyt twarde.

Jabłka kroimy na kawałki, wykrawając gniazda nasienne. Podsmażamy je na patelni po wątróbce razem z gałązką rozmarynu. Jabłka po podsmażeniu zdejmujemy z patelni i odkładamy. Na używaną patelnię wlewamy natomiast miód.

Do miodu dodajemy pozostały rozmaryn i posiekane chili. Wrzucamy masło i dolewamy octu balsamicznego. Mieszamy do połączenia się składników, a następnie wrzucamy wątróbkę. Smażymy jeszcze przez chwilę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami i podajemy.

Wypróbuj też przepisy na zapiekankę z puree z ziemniaków i sernik z dwóch składników.

smażona wątróbka
fot. Canva