Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Od lat smażyłam na tym oleju, teraz wymieniłam go na inny. Powód jest bardzo ważny
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 21.03.2024 14:30

Od lat smażyłam na tym oleju, teraz wymieniłam go na inny. Powód jest bardzo ważny

olej
Fot. Canva/Africa Images

Smażenie jest bardzo popularne i często z niego korzystamy w kuchni. Jednak, jaki olej wybrać? Czy smażyć na słonecznikowym, czy może na rzepakowym? Dokonałam wyboru z bardzo ważnego powodu. 

Olej w naszej kuchni

Smażenie potraw jest popularne, ale nie do końca zdrowe. Jeśli decydujemy się na smażenie, to z jakiego oleju korzystać? Czy używać słonecznikowego, a może rzepakowego? W tych olejach znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym popularne omega-3 i omega-6. Chronią one organizm przed wolnymi rodnikami, które mogą nawet doprowadzić do choroby nowotworowej

Nienasycone kwasy tłuszczowe to też ochrona organizmu przed nadciśnieniem i miażdżycą. Skutecznie obniżają poziom tzw. złego cholesterolu. Olej słonecznikowy i rzepakowy to źródło cennej witaminy E. Neutralizuje ona szkodliwe działanie wolnych rodników. Jednak te dwa oleje różnią też pod pewnymi względami, które dotyczą czasu smażenia.

olej
Fot. Canva/Octavian Grigorescu Image
Zapomnij o mięsie mielonym. Najlepsze kotlety przyrządzisz z czegoś innego, musisz spróbować

Czy smażyć na oleju słonecznikowym?

Olej słonecznikowy rafinowany jest pozbawiony smaku, aromatu i wielu dobroczynnych właściwości. Ten nierafinowany wspomaga walkę z nadwagą, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Chroni przed miażdżycą i nadciśnieniem. Jest wykorzystywany w kosmetologii ze względu na właściwości nawilżające i regenerujące.

Warto używać go do płytkiego smażenia i sprawdza się jako olej do pieczenia. Pamiętajmy, że do smażenia najlepiej nadaje się olej, który ma wysoką temperaturę dymienia. Jest bezpieczny w przypadku obróbki termicznej. Temperatura dymienia oleju słonecznikowego to zaledwie 107 stopni. Dlatego do głębokiego i długiego smażenia wybierzmy olej rzepakowy. 

Olej rzepakowy do długiego smażenia

Olej rzepakowy bogaty jest w kwasy omega-3 i omega-6. Wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego i redukuje poziom cholesterolu. Nierafinowany będzie świetny do sosów i sałatek. Natomiast ten rafinowany sprawdzi się podczas smażenia, pieczenia i gotowania. Temperatura dymienia rafinowanego oleju rzepakowego to aż 206 stopni. 

Do jego dymienia dochodzi, gdy olej osiągnie temperaturę 225 stopni. Dlatego, jeśli czeka nas dłuższe smażenie, wybierzmy olej rzepakowy rafinowany. Idealnie się do tego nadaje. Kotlety usmażone na tym oleju będą najlepsze i najzdrowsze. Pisaliśmy o tym, jak zrobić szybki obiad z makaronowych rurek. Podawaliśmy też przepis na sycącą zupę gulaszową. 

smażenie
Fot. Canva/Syda Productions