Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W tym roku na Wielkanoc podam takie ciastka w kształcie jajek. Nikt nie wierzy, z czego robię żółtko
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 21.03.2024 17:09

W tym roku na Wielkanoc podam takie ciastka w kształcie jajek. Nikt nie wierzy, z czego robię żółtko

ciastka w kształcie jajek
fot. youtube.com/agatabodkuchni

Ciastka bezowe w kształcie jajek z żółtkiem z marmolady to ciekawy pomysł na jadalną ozdobę wielkanocnego stołu. Na kanale Agata B od kuchni znaleźć można udoskonaloną wersję tego przepisu, w której żółtka naśladuje niezwykła żółta masa.

Ciastka bezowe

Beza to prosty w przygotowaniu, lubiany i lekki przysmak na zakończenie sutego posiłku. W niektórych domach podaje się na Wielkanoc ciastka, które przybierają kształt jajek. Stoimy wtedy przed wyborem żółtej masy, która będzie imitować żółtko.

Zazwyczaj sięgamy w takich sytuacjach np. po dżem morelowy czy marmoladę pomarańczową. Jednak prowadząca kanał Agata B od kuchni sięgnęła po mniej znaną w Polsce, ale bardzo popularną w Anglii masę z sokiem z owoców cytrusowych nazywaną curd.

masa bezowa
fot. youtube.com/agatabodkuchni
W Biedronce do reszty powariowali. Tylko dziś możesz dostać 10 zł, warunek jest jeden Zapomnij o szorowaniu. Tak doczyścisz blachy i piekarnik

Ciastka bezowe z cytrynowym curdem

Owocowy curd to deser z soku owocowego, żółtek i masła. Można podawać go podobnie do budyniu albo używać jako dodatku do różnorakich deserów, w tym lodów. Cytrynowy curd, który proponuje Agata B (od której zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu) jest najbardziej żółty z żółtych i dlatego świetnie się nadaje do dekoracji naszych jajek.

Składniki

  • 3 białka jajek na bezę
  • 1 całe jajko i 1 żółtko na curd
  • 260 g cukru
  • 40 g masła
  • Sok i skórka otarta z 2 cytryn
  • Szczypta soli

Ciastka z bezy

Białka na bezę miksujemy ze szczyptą soli, aż będą ubite na sztywną pianę. Do masy stopniowo dodajemy cukier – po łyżce, razem 180 g, za każdym razem dokładnie ubijając. Masa bezowa ma być sztywna i pozwalać się łatwo formować.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 120 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej masę bezową, formując ją w kształt jajek. Można pomóc sobie foremką albo ręcznie formować np. za pomocą szpatułki. W grubszej części jajka łyżeczką zamoczoną w wodzie robimy wgłębienie, do którego będziemy później nakładać curd.

Bezowe ciasteczka wstawiamy do piekarnika i ustawiamy temperaturę na 90 stopni. W nowoczesnych piekarnikach, które szybciej reagują na zmiany temperatury, można zmniejszyć moc dopiero po kilku minutach. Wypiekamy bezę przez ok. 90 minut, aż się zarumieni.

Całe jajko i żółtko mieszamy w rondelku razem z cukrem na gładką jajeczną masę. Ustawiamy na palniku o małej mocy, dodajemy masło, sok i skórkę z cytryny i, ciągle mieszając, zagotowujemy aż się zagęści. Odstawiamy do przestudzenia.

Kiedy bezy będą gotowe, studzimy je również. Do zagłębienia każdego jajka wkładamy łyżeczką przygotowane w rondelku „żółtko”. Ciastka odstawiamy do lodówki, by curd stężał.

Poznaj też sposób na naturalny niebieski barwnik jajek i dowiedz się, skąd w sałatce Coleslaw polskie nazwisko

beziki na ciastka
fot. youtube.com/agatabodkuchni