Tak elegancki obiad podam na Boże Narodzenie. Wygląda i smakuje jak z najlepszej restauracji
Nie tylko pierogi z kapustą i uszka. Na obiad na Boże Narodzenie koniecznie przygotuj danie z tego przepisu. Jego smak zachwyci całą rodzinę i będziesz robiła go co roku. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak zrobić to pyszne danie, idealne nie tylko na święta, ale także na inne uroczyste okazje.
Doskonały obiad na Boże Narodzenie
Zastanawiasz się, co podać na świąteczny obiad ? Na taką okazję przyda się coś naprawdę efektownego. Idealnym obiadem na Boże Narodzenie będzie pieczony indyk. Nie martw się, przepis, mimo, że robi piorunujące wrażenie, jest bardzo łatwy w przygotowaniu.
Mięso przygotowane według poniższego przepisu wychodzi idealne. Indyk jest soczysty, aromatyczny i każdy, kto go spróbuje, jest tak bardzo zachwycony smakiem, że prosi o kolejną dokładkę. Przepis jest nieskomplikowany, więc zamiast stać przy garach, będziesz mieć czas na spędzenie go z najbliższymi. O tym, jak zrobić ten obiad na Boże Narodzenie, dowiesz się z dalszej części artykułu.
Z czego składa się obiad na Boże Narodzenie?
Najważniejszym składnikiem obiadu jest oczywiście mięso. Kupując indyka, zwróć uwagę, aby było świeże i pochodziło ze sprawdzonego sklepu mięsnego. Oprócz niego niezbędne są także dodatki, które nadadzą mięsu wyrazisty smak i soczystość. O tym, co będzie ci potrzebne, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę.
Składniki:
- 2 duże filety z indyka (1,3 kg)
- 600 g wędzonego boczku w plastrach
- 4 ząbki czosnku
- ¼ szklanki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 liście laurowe
- 3 łyżki sosu sojowego (ew. maggi)
- 1-2 łyżki sosu chili
- ½ pęczka natki pietruszki
- sól
Przepis na pieczonego indyka
Ząbki czosnku obierz, drobno posiekaj i przełóż do miski. Wlej oliwę, sok z cytryny i wsyp tymianek, pieprz, sól, drobno posiekaną natkę pietruszki. Dodaj liście laurowe, sos sojowy sos chili . Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą marynatę.
Mięso z indyka umyj, wytrzyj do sucha. Wetrzyj w nie przygotowaną marynatę. Zawiń je w folię i pozostaw do zamarynowania.
Następnie zawiń mięso w plastry boczku. W razie potrzeby zwiąż całość sznurkiem do wędlin i przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz pod przykryciem w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut. Na koniec krój mięso na kawałki i podawaj na obiad z surówką z pora i marchewki.
Sprawdź także, co przeszkadzało Magdzie Gessler w finale Masterchef'a oraz dowiedz się, w czym panierować schabowe .