Smakosze.pl Przepisy Tak elegancki obiad podam na Boże Narodzenie. Wygląda i smakuje jak z najlepszej restauracji
Fot. YouTube/Smakuj z Maszą

Tak elegancki obiad podam na Boże Narodzenie. Wygląda i smakuje jak z najlepszej restauracji

17 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie tylko pierogi z kapustą i uszka. Na obiad na Boże Narodzenie koniecznie przygotuj danie z tego przepisu. Jego smak zachwyci całą rodzinę i będziesz robiła go co roku. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak zrobić to pyszne danie, idealne nie tylko na święta, ale także na inne uroczyste okazje.

Doskonały obiad na Boże Narodzenie

Zastanawiasz się, co podać na świąteczny obiad ? Na taką okazję przyda się coś naprawdę efektownego. Idealnym obiadem na Boże Narodzenie będzie pieczony indyk. Nie martw się, przepis, mimo, że robi piorunujące wrażenie, jest bardzo łatwy w przygotowaniu.

Mięso przygotowane według poniższego przepisu wychodzi idealne. Indyk jest soczysty, aromatyczny i każdy, kto go spróbuje, jest tak bardzo zachwycony smakiem, że prosi o kolejną dokładkę. Przepis jest nieskomplikowany, więc zamiast stać przy garach, będziesz mieć czas na spędzenie go z najbliższymi. O tym, jak zrobić ten obiad na Boże Narodzenie, dowiesz się z dalszej części artykułu.

marynowanie.jpg
Fot. YouTube/Smakuj z Maszą
Od jutra rana w Dino ustawią się kolejki. Idealny produkt na święta dostępny półdarmo

Z czego składa się obiad na Boże Narodzenie?

Najważniejszym składnikiem obiadu jest oczywiście mięso. Kupując indyka, zwróć uwagę, aby było świeże i pochodziło ze sprawdzonego sklepu mięsnego. Oprócz niego niezbędne są także dodatki, które nadadzą mięsu wyrazisty smak i soczystość. O tym, co będzie ci potrzebne, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę.

Składniki:

  • 2 duże filety z indyka (1,3 kg)
  • 600 g wędzonego boczku w plastrach
  • 4 ząbki czosnku
  • ¼ szklanki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki sosu sojowego (ew. maggi)
  • 1-2 łyżki sosu chili
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól

Przepis na pieczonego indyka

Ząbki czosnku obierz, drobno posiekaj i przełóż do miski. Wlej oliwę, sok z cytryny i wsyp tymianek, pieprz, sól, drobno posiekaną natkę pietruszki. Dodaj liście laurowe, sos sojowy sos chili . Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą marynatę.

Mięso z indyka umyj, wytrzyj do sucha. Wetrzyj w nie przygotowaną marynatę. Zawiń je w folię i pozostaw do zamarynowania.

Następnie zawiń mięso w plastry boczku. W razie potrzeby zwiąż całość sznurkiem do wędlin i przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz pod przykryciem w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut. Na koniec krój mięso na kawałki i podawaj na obiad z surówką z pora i marchewki.

Sprawdź także, co przeszkadzało Magdzie Gessler w finale Masterchef'a oraz dowiedz się, w czym panierować schabowe .

indyk w boczku.jpg
Fot. YouTube/Smakuj z Maszą
Gessler zdradza, co ją zawiodło w finale Masterchefa. Tych słów przed premierą odcinka nikt się nie spodziewał
Zrobili test jedzenia dla dzieci „Trochę jak taka karma dla psa”
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy