Gessler zdradza, co ją zawiodło w finale Masterchefa. Tych słów przed premierą odcinka nikt się nie spodziewał
Wieczorem – 17 listopada – telewidzowie dowiedzą się, kto będzie zwycięzcą 13 edycji programu Masterchef. Przed emisją odcinka Magda Gessler udzieliła wywiadu, w którym w dosadnych słowach zdradziła, dlaczego jest zawiedziona finałem. Wcale nie chodziło o zakulisowe plotki z produkcji programu, a o jedzenie. Jak to możliwe na tym etapie programu?
Masterchef z finałem w Grecji
Emisja finałowego odcinka programu Masterchef odbędzie się o 19.30 w niedzielę (17 listopada). To właśnie wtedy poznamy uczestnika, który okazał się najlepszym kucharzem w oczach jury. Od pierwszej edycji programu każdy finał odbywa się w innym kraju.
Kolumbia była obłędna, absolutnie obłędna, z przygodami. Padało tak jak teraz, talerz był pełen wody i potraw, które podawali nam kursanci. (…) Kartagena jest obłędna. Mieliśmy tam doświadczenie z Polakami, którzy mieli gwiazdkę Michelina i naprawdę bardzo interesującą kuchnię, owoce morze połączone z owocami tropikalnymi. (…) Następnym regionem był Kraj Basków. Tak dobrej kuchni nie ma nigdzie na świecie – wspominała w wywiadzie dla Plejady Magda Gessler.
Tym razem półfinał, jak i finał odbył się w Grecji. Kraj słynie ze znakomitej i smacznej kuchni, dlatego na pewno był sporą inspiracją dla uczestników programu. To właśnie wybór tego miejsca na finał stał się powodem zawodu Magdy Gessler.
Soczyste mięso i chrupiąca panierka. Tradycyjne kotlety schabowe mogą się schowaćMagda Gessler ostro o finale
W wywiadzie dla Plejady Magda Gessler szczegółowo opowiedziała o tym, co nie podobało jej się w 13 finale programu Masterchef. Chodziło przede wszystkim o jedzenie, które, jak się okazuje, nie zdobyło serca restauratorki.
Powinnam być dyplomatyczna, ale szczerze powiem, staram się dotrzeć do takiego doświadczenia, w którym będę porwana przez grecką kuchnię. Znam ją bardzo dobrze i trzeba mieć ogromnie dużo szczęścia, żeby to nie było miejsce turystyczne, tylko miejsce, gdzie ktoś naprawdę gotuje od serca i wtedy jest super – wyjaśnia Magda Gessler.
W rozmowie zdradziła także, co sprawiło, że jedzenie nie było, aż tak zachwycające, jak powinno. Winne temu ma być miejsce, w którym kręcone były dwa ostatnie odcinki.
Jesteśmy w zbyt dobrych miejscach, bardzo turystycznych i te miejsca ewidentnie nie łączą się z dobrą kuchnią – dodała Magda Gessler w wywiadzie dla Plejady.
Czym jest dobra kuchnia według Magdy Gessler?
W tym samym wywiadzie Magda Gessler wskazała także, czym jest i jaka powinna być dobra kuchnia. Jej wypowiedź może być wskazówką dla uczestników, ubiegających się o zwycięstwo.
Dobra kuchnia to prostota, jakaś pani domu, która po prostu gotuje od serca albo genialny kucharz, który to kocha, ale to nie zawsze związane jest z ładnym wystrojem, raczej często po prostu z ogrodem, czymś bardzo, bardzo prostym – opowiadała restauratorka.
Gessler zaznaczyła także, że obecne trendy kulinarne są zupełnie inne. Restauracje na całym świecie walczą o uznanie i gwiazdki Michelin, a nie koniecznie o to, aby przygotowywane dania były smaczne dla wszystkich. Jak przyznała, jest tym faktem nieco zmęczona i woli domowe jedzenie przygotowane z sercem, niż fikuśne pozycje w drogich restauracjach.
Sprawdź także, co dodać do smalcu oraz poznaj przepis na jajecznicę po francusku.
Źródło: pejada.pl