Smakosze.pl Porady Tak ostrze wszystkie noże i nie tylko. Są ostre jak brzytwa
Fot. YouTube/Stilgar

Tak ostrze wszystkie noże i nie tylko. Są ostre jak brzytwa

20 lutego 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Nieważne czy gotujemy amatorsko, czy profesjonalnie. Naostrzony nóż to podstawa każdej kuchni. Odpowiednio dobrane elementy kuchenne zagwarantują nam precyzyjne i wygodne przygotowanie posiłków. Dlaczego więc warto ostrzyc noże za pomocą specjalnych kamieni do tego przeznaczonych? Powodów jest wiele. Poznajcie kilka z nich.

Dlaczego warto ostrzyć noże?

Profesjonalne wyposażenie to podstawa każdej kuchni . Do przygotowania danej potrawy nie są potrzebne tylko kupione produkty, ale również sprzęt, którym dysponujemy. Noże w kuchni to oczywistość, a jeszcze ważniejsze jest odpowiednie dbanie o nie . Naostrzenie ich jest konieczne, aby krojenie warzyw czy owoców było przyjemnością, a nie utrapieniem.

Profesjonalny zestaw noży
Fot. Canva/nomadsoulphotos

Zarówno najlepsze i najbardziej produktywne noże, jak i te najsłabsze i najtańsze wymagają regularnego ostrzenia. Sposób na to z wykorzystaniem specjalnych do tego kamieni jest ponadczasowy oraz pożądany przez niejednego szefa kuchni. Natomiast takie działanie wymaga pełnego skupienia, precyzji, wiedzy oraz cierpliwości .

Zestaw noży leżący na desce do krojenia
Fot. Canva/fortyforks
Wybrał się na najtańszy obiad w Zakopanem. Przed wejściem usłyszał "nie wchodź tu"

Zestaw do ostrzenia noży

Jak ostrzyć noże? W pierwszej kolejności należy zaopatrzyć się w odpowiedni do tego sprzęt. Autor kanału na YouTube „Stilgar”, a którego pochodzą niektóre zdjęcia w tekście, proponuje standardowy zestaw kamieni do ostrzenia, w którym możemy znaleźć między innymi:

  • skórzany pasek do stropowania noża
  • bambusowa podstawka na kamienie
  • dwie pary kamieni o gradacji 400, 1000, 3000 i 8000
  • Uchwyt do trzymania noża pod jednym kątem

Dalsza część tekstu pod filmem .

Jak porządnie naostrzyć nóż za pomocą kamieni?

Ostrzenia noży należy się nauczyć, dlatego nie przejmujcie się jeśli na początku będzie Wam to szło opornie. Jak to zrobić? Mokre kamienie ustawiamy na podstawce . Noże najlepiej ostrzyć pod kątem 20 stopni. Jak odmierzyć kąt? To bardzo proste. Wystarczy to zrobić za pomocą kątomierza cyfrowego, który można znaleźć w telefonie .

Najlepszą techniką na początek przygody z ostrzeniem noży jest ruch w obydwu kierunkach , czyli mówiąc kolokwialnie do przodu i do tyłu. Jest to uniwersalny sposób i na pewno spełni ona Wasze oczekiwania.

Ostatecznie każdy znajdzie dla siebie własną technikę, która będzie najwygodniejsza i najlepiej mu podpasuje. Pamiętajcie, że nieważne, jaki sposób wybierzecie, najważniejszy jest efekt . Ostrzenie noży z wykorzystaniem specjalnych do tego kamieni to z pewnością świetne rozwiązanie, które przyniesie oczekiwany rezultat.

Ostrzenie noża za pomocą kamienia
Fot. YouTube/Stilgar

Sprawdź przepis na najszybsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania . Zobacz, czego nie dodawać do zupy ogórkowej .

Smażę rybę i zalewam banalnym sosem. Smakuje jak marzenie, podaję co piątek
Nigdy nie wrzucaj go do rosołu, to najgorsze mięso. Może być zaatakowane przez pasożyty
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy