Tak ostrze wszystkie noże i nie tylko. Są ostre jak brzytwa
Nieważne czy gotujemy amatorsko, czy profesjonalnie. Naostrzony nóż to podstawa każdej kuchni. Odpowiednio dobrane elementy kuchenne zagwarantują nam precyzyjne i wygodne przygotowanie posiłków. Dlaczego więc warto ostrzyc noże za pomocą specjalnych kamieni do tego przeznaczonych? Powodów jest wiele. Poznajcie kilka z nich.
Dlaczego warto ostrzyć noże?
Profesjonalne wyposażenie to podstawa każdej kuchni . Do przygotowania danej potrawy nie są potrzebne tylko kupione produkty, ale również sprzęt, którym dysponujemy. Noże w kuchni to oczywistość, a jeszcze ważniejsze jest odpowiednie dbanie o nie . Naostrzenie ich jest konieczne, aby krojenie warzyw czy owoców było przyjemnością, a nie utrapieniem.

Zarówno najlepsze i najbardziej produktywne noże, jak i te najsłabsze i najtańsze wymagają regularnego ostrzenia. Sposób na to z wykorzystaniem specjalnych do tego kamieni jest ponadczasowy oraz pożądany przez niejednego szefa kuchni. Natomiast takie działanie wymaga pełnego skupienia, precyzji, wiedzy oraz cierpliwości .

Zestaw do ostrzenia noży
Jak ostrzyć noże? W pierwszej kolejności należy zaopatrzyć się w odpowiedni do tego sprzęt. Autor kanału na YouTube „Stilgar”, a którego pochodzą niektóre zdjęcia w tekście, proponuje standardowy zestaw kamieni do ostrzenia, w którym możemy znaleźć między innymi:
- skórzany pasek do stropowania noża
- bambusowa podstawka na kamienie
- dwie pary kamieni o gradacji 400, 1000, 3000 i 8000
- Uchwyt do trzymania noża pod jednym kątem
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak porządnie naostrzyć nóż za pomocą kamieni?
Ostrzenia noży należy się nauczyć, dlatego nie przejmujcie się jeśli na początku będzie Wam to szło opornie. Jak to zrobić? Mokre kamienie ustawiamy na podstawce . Noże najlepiej ostrzyć pod kątem 20 stopni. Jak odmierzyć kąt? To bardzo proste. Wystarczy to zrobić za pomocą kątomierza cyfrowego, który można znaleźć w telefonie .
Najlepszą techniką na początek przygody z ostrzeniem noży jest ruch w obydwu kierunkach , czyli mówiąc kolokwialnie do przodu i do tyłu. Jest to uniwersalny sposób i na pewno spełni ona Wasze oczekiwania.
Ostatecznie każdy znajdzie dla siebie własną technikę, która będzie najwygodniejsza i najlepiej mu podpasuje. Pamiętajcie, że nieważne, jaki sposób wybierzecie, najważniejszy jest efekt . Ostrzenie noży z wykorzystaniem specjalnych do tego kamieni to z pewnością świetne rozwiązanie, które przyniesie oczekiwany rezultat.

Sprawdź przepis na najszybsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania . Zobacz, czego nie dodawać do zupy ogórkowej .