Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Weź skorupkę po jajku i połóż na patelni obok kotletów. Ten patent jest na wagę złota
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 20.02.2025 06:00

Weź skorupkę po jajku i połóż na patelni obok kotletów. Ten patent jest na wagę złota

smażenie ze skorpuką
Fot. YouTube/Chef 1A

Smażenie kotletów i innych pyszności nie musi wiązać się z pryskaniem oleju. Istnieje sposób, dzięki któremu tłuszcz nie znajdzie się w innym miejscu niż patelnia. Poznaj go, a będziesz stosować go przy każdej możliwej okazji. 

Smażenie, czyli brudna sprawa

Kotlety uwielbia każdy z nas. Niestety, ich przygotowanie wiąże się ze smażeniem, które bardzo brudzi kuchnię, a niekiedy i ubrania. Wynika to z faktu, że rozgrzany tłuszcz pryska we wszystkie strony, a jego czyszczenie jest zmorą każdego kucharza.

Okazuje się jednak, że smażenie wcale nie musi tak wyglądać. Istnieje bowiem sposób, który zapobiega pryskaniu. Szczegóły znajdziesz poniżej. Od teraz smażenie, będzie czystą przyjemnością. 

brudna kuchenka.jpg
Fot. Canva
Najgorszy dodatek do kawy. Tuczy i źle działa na trzustkę

Dlaczego tłuszcz pryska podczas smażenia?

Niektórym wydaje się, że tłuszcz na patelni pryska, ponieważ jest bardzo rozgrzany. Nie jest to jednak prawda. Oznaką rozgrzanego oleju są pojawiające się na jego powierzchni pęcherzyki powietrza. Z czego wynika więc strzelanie oleju?

Dalsza część tekstu pod filmem.

Rozgrzany tłuszcz zaczyna pryskać dopiero wtedy, kiedy woda, która znajdują się w smażonym produkcie, zaczyna parować. Kropelki wody wydostają się na zewnątrz, ale wciąż otoczone są przez tłuszcz. Ich próba wydostania się, kończy się charakterystycznym pryskaniem. Warto zapobiegać temu zjawisku, bo gorący tłuszcz, co oczywiste, może poparzyć kucharza, ale też zniszczyć jego ubranie i ubrudzić kuchnię. Jak zapobiec pryskaniu tłuszczu?

skurupka.jpg
Fot. YouTube/Chef 1A

Trick na smażenie kotletów bez pryskania

Sposobów na pryskający olej jest kilka. Wiele kucharek i kucharzy wykorzystuje ten najbardziej znany, który polega na wsypaniu do oleju odrobinę soli. Nie zawsze przyprawa jest jednak w stanie zapobiec niepożądanemu zjawisku. Dlatego warto sięgnąć po trick, który wykorzystuje skorupkę jajka.

Patent polega na ułożeniu oczyszczonej i umytej z zabrudzeń skorupki jajka na rozgrzanym tłuszczu. Dopiero wtedy można położyć kotlety lub inne składniki na patelnię. Sposób jest skuteczny, ponieważ skorupka pochłania wilgoć, a także sprawia, że olej nie ulega spaleniu. Wypróbuj prosty trick, a już nigdy nie zachlapiesz olejem całej kuchni.

Sprawdź także, dlaczego nowe menu w szkolnych stołówkach budzi skrajne emocje oraz dowiedz się, czego nie robić podczas gotowania ogórkowej

sma że.jpg
Fot. YouTube/Chef 1A