Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Nigdy nie wrzucaj go do rosołu, to najgorsze mięso. Może być zaatakowane przez pasożyty
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 20.02.2025 16:40

Nigdy nie wrzucaj go do rosołu, to najgorsze mięso. Może być zaatakowane przez pasożyty

Mięso w garnku z zupą
Fot. Shutterstock/Pornpimon Ainkaew

Rosół to symbol tradycyjnej polskiej kuchni. Jest to jedna z najpopularniejszych zup w naszym kraju i z pewnością uwielbia ją wiele osób. Każdy jednak robi ją na swój sposób, natomiast smak jest ten sam, czyli fantastyczny. Trzeba mieć jednak świadomość tego, jakiej jakości składniki stosujemy. 

Rosół, czyli zupa, która jest smaczna i zdrowa

Rosół oprócz tego, że jest pyszny, to również zdrowy. Świetnie sprawdza się jak domowe lekarstwo między innymi na przeziębienie czy stany zapalne. Rosół z kury ma właściwości rozgrzewające, dlatego będzie idealnym wyborem na chłodne, zimowe dni. 

Ponadto zawiera odpowiednie aminokwasy, które odpowiadają za ludzką odporność. Warto od czasu do czasu ugotować rosół, nie tylko ze względu na jego smak, ale również zastosowanie.

Pyszny rosół z marchewką i pietruszką
Fot. Canva
Kiedy Tłusty Czwartek: Polacy z utęsknieniem czekają na święto. W tym roku wypada bardzo późno

Jakie właściwości niesie za sobą rosół?

Rosół jest cennym źródłem wielu składników odżywczych i minerałów takich jak np. potas, który pełni ważną rolę w kwestii naszego zdrowia. Mianowicie pełni on ważną funkcję w regulacji gospodarki wodnej organizmu oraz za kontrolę ciśnienia krwi

Dalsza część tekstu pod filmem.

Dodatkowo zupa ta jest bogata między innymi w fosfor, magnez czy wapń, czyli składniki, które są niezbędne dla naszego zdrowia oraz wspierają ludzki układ nerwowy.

Rosół zawiera również żelazo i wiele witamin. Bardzo sprzyja naszemu zdrowiu i oczywiście jest pyszny. 

Uważaj na dobór składników

Rosół to tradycyjna zupa, której skład wiele osób zna na pamięć. Przede wszystkim gotuje się ją na mięsie z kurczaka, indyka lub kaczki. Później dochodzą do tego różnego rodzaju warzywa oraz przyprawy. Rosół gotuje się dosyć długo, ale dzięki temu pozwala mu to uzyskać swój niepowtarzalny aromat i smak. Niektórzy czasami próbują zmieniać przepis, a to błąd.

Trzeba być świadomym tego, że komplementując składniki do rosołu, należy pominąć głowę, ogon oraz podroby. Jest to konieczne, bo w tych częściach mogą występować pasożyty, które nie dość, że zanieczyszczą naszą zupę, to jeszcze zaszkodzą naszemu zdrowiu. 

Dlatego najlepiej korzystać z tych części drobiu, które są bezpieczne, a także trzymać się przepisu.

Mięso i warzywa na rosół w garnku
Fot. Canva

Sprawdź przepis na domową szynkę. Zobacz, jaki kompot jest najlepszy na przeziębienie